Sandra de Hoog en Eddie Breunesse hebben al heel wat kilometers in de benen. FOTO: Lotte Smelik
Sandra de Hoog en Eddie Breunesse hebben al heel wat kilometers in de benen. FOTO: Lotte Smelik (Foto: Lotte Smelik)

Beiden getraind en zin in de Nijmeegse Vierdaagse

Door Carol Dohmen

Sandra de Hoog en Eddie Breunesse uit Austerlitz lopen volgende week de Vierdaagse van Nijmegen. Voor De Hoog is lopen dagelijkse kost: naar haar werk, om boodschappen te doen of lange wandelingen, al dan niet met anderen. Breunesse ziet de Vierdaagse als een project: doelgericht trainen en niets aan het toeval overlaten.

Austerlitz - Sandra de Hoog wandelde als kind al met haar vader. "Ik ben gewoon doorgelopen." 25 jaar geleden liep ze voor het eerst de wandelmars, dit jaar wordt de vierde keer. Ze twijfelt nog over de afstand: "Ik geniet zo enorm van het feest, de sfeer er omheen, het is net carnaval. Ik blijf ook de hele week in Nijmegen. Bij de 50 km houd ik daar minder tijd voor over, de afstand is op zich geen probleem." Eddie Breunesse gaat voor de derde keer, 40 km is prima wat hem betreft. Minutieus heeft hij alles voorbereid. "Ik vind het vooral leuk om er helemaal voor te gaan. Dat betekent dat ik werkelijk alles heb onderzocht. De beste tape en smeersels voor zere voeten, kleding, rugzak, noem iets wat je meeneemt en ik heb het getest." Voor hem hoeven die feesten niet zo. "Je ziet mannen vaker alleen lopen. Ik vind het prettig om mijn gedachten te laten gaan, al ben je na 8 uur lopen ook wel een keer uitgedacht."

Wandelaars kampen met blaren, veroorzaakt door opgezwollen voeten. Ook de handen zwellen na verloop van tijd op. Geroutineerde wandelaars hebben daarom een stokje om door hun handen te rollen en zo de doorbloeding te stimuleren. Breunesse heeft deze keer een bijzonder stokje: "Mijn vader is niet lang geleden overleden. Hij was metselaar, ik heb het stokje van zijn troffel gehaald, dat neem ik mee. De cementresten zitten er nog aan. Ik loop als het ware een stuk met hem op."

De Hoog gaat voor gesprekken met onbekenden. Diepe levensvragen, de smaak van truffelmayonaise, alles kan tijdens het lopen worden besproken. Voor Breunesse is het na de vierdaagse weer even klaar. "Dan wandel ik voorlopig alleen nog met de honden."

Nijmeegse Vierdaagse

De Vierdaagse wordt dit jaar voor de 103de keer georganiseerd. Tienduizenden wandelaars vanuit heel de wereld komen naar Nijmegen om vier dagen te wandelen in de Waalstad en haar omgeving. Ook de Vierdaagse Feesten zijn een begrip. Na vier dagen wandelen wacht de wandelaar een glorieuze intocht over de Via Gladiola om daarna het welverdiende Vierdaagsekruis in ontvangst te nemen. De grootste meerdaagse wandelprestatietocht ter wereld staat ook bekend als The Walk of the World.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden