's Ochtends in alle rust wakker worden voor je tent met een kopje oploskoffie, het ultieme kampeergenot van Wim en Tonneke van Wierst. FOTO: Carol Dohmen
's Ochtends in alle rust wakker worden voor je tent met een kopje oploskoffie, het ultieme kampeergenot van Wim en Tonneke van Wierst. FOTO: Carol Dohmen (Foto: Carol Dohmen)

Eenvoudig kamperen in Austerlitz bij de NKTC

Door Carol Dohmen

Enigszins verscholen in de bosrijke omgeving ligt aan de rand van Austerlitz een mooi, goed onderhouden terreintje van de Nederlandse Toeristen Kampeer Club, NKTC. Een club waar sportief en actief kamperen hoog in het vaandel staat. Wim en Tonneke van Wierst zijn al sinds 1981 lid van de club.

Austerlitz - Op een klein klapstoeltje voor de ingang van hun wigwam vertellen Wim en Tonneke van Wierst enthousiast over de NKTC. "Wij houden van simpel kamperen, we vinden het heerlijk op de mooie, rustige terreinen in de natuur. De NKTC is echt een club, de leden onderhouden zelf de terreinen, maken de eenvoudige gebouwtjes schoon en organiseren af en toe een kamp met een thema. Allemaal heel eenvoudig, er is geen entertainment zoals op commerciële campings. De sfeer is vooral gemoedelijk."

De NKTC bestaat al meer dan 100 jaar, de club werd opgericht door Carl Denig, kleermakerszoon, die echter geen kleding maar katoenen tenten ging maken. Om gelijkgestemden te vinden, richtte hij de NKTC op. Van Wierst: "Weinig spullen en eenvoudig leven is sindsdien het motto. Dat wil niet zeggen dat we niet met onze tijd meegaan. Na de katoenen stoktenten kwamen de kunststof tunneltentjes, kniebroeken maakten plaats voor joggingpakken." Zijn vrouw lacht: "Er gaat dan altijd even een klein schokje door de club. Je kunt tegenwoordig op bijna alle terreinen warm douchen, maar er is heel beperkt elektriciteit. Alleen voor medisch gebruik en om je telefoon op te laden. Waarschijnlijk wordt de vraag of Wifi een eerste levensbehoefte is het volgende discussiepunt."

Iedereen kan lid worden. Er zijn wel spelregels, zo moet je om de vier nachten je tent verplaatsen om het gras heel te houden. Je mag na vijf jaar tent-kamperen met een caravan komen van een maximale grootte. Van Wierst: "Ook hier moeten we met de tijd mee. Het ledenbestand wordt ouder, niet iedereen kan meer in een tent slapen. En het zijn wel de mensen met vrije tijd."

Er is altijd plek op de terreinen, die over heel Nederland verspreid liggen. Wim en Tonneke kennen ze bijna allemaal. "Elk terrein heeft zijn eigen sfeer. Op drukke terreinen zoals Texel schuiven we gewoon een beetje in. We gaan graag naar Austerlitz. Je kunt hier ook in de winter kamperen, maar wij komen het liefst in de kersentijd. En het is leuk om door het dorpje te lopen, dat gaat ook met de tijd mee. Je ziet het weer levendig worden."

NKTC terreinen

De Nederlandse Toeristen Kampeer Club beschikt over 20 prachtige terreinen, verspreid over heel Nederland. Leden betalen jaarlijks contributie en dragen zelf bij aan het onderhoud. De kosten per overnachting zijn laag. Meer informatie: www.kampeerclub.nl

Meer berichten