Wim Schot tekent vaak bomen. De 'Drie Bomen' op de tentoonstelling 'Lang leve Rembrandt' zijn geïnspireerd op Rembrandts schetsen. Foto: Mariëtte Eijdems.
Wim Schot tekent vaak bomen. De 'Drie Bomen' op de tentoonstelling 'Lang leve Rembrandt' zijn geïnspireerd op Rembrandts schetsen. Foto: Mariëtte Eijdems. (Foto: )

Zeister schilderdocent in expo 'Lang leve Rembrandt'

Door Asta Diepen Stöpler


Wim Schot, schilderdocent in Zeist is een van de kunstenaars waarvan een werk getoond wordt getoond in de expositie 'Lang leve Rembrandt' in het Rijksmuseum in Amsterdam. Deze zomertentoonstelling wordt 15 juli - de geboortedag van Rembrandt - geopend door de kunstenaars. De 563 werken zijn tot 15 september te bezichtigen in de Philipsvleugel.

ZEIST – Wim Schot (55) liet zich voor deze expo inspireren door twee etsen van Rembrandt: De Drie Bomen en De Drie Kruisen. "Deze zijn voor mij hoogtepunten in zijn werk, omdat hij tot het uiterste experimenteert. De Drie Bomen is een ode aan het Nederlandse landschap waar ik veel van houd. Met drie grafische technieken creëert Rembrandt een ontzaglijke ruimte. De Drie Kruisen is een revolutie in de etskunst die zijn weerga niet kent. Rembrandt maakte een bijna abstracte voorstelling van Christus, de twee anderen aan het kruis en de omstanders. Met een in gedurfde radicale lijnen opgezet donker-lichtcontrast maakt hij het ultieme dramatische icoon van de kruisiging."


Schot overwoog eerst kopieën van deze werken te maken, maar besloot er toch zijn eigen draai aan te geven. "Het onderwerp van De Drie Bomen heb ik gecombineerd met de abstracte lijnen uit De Drie Kruisen. Ik heb geprobeerd om, net als Rembrandt, ruimte te scheppen door verschillen tussen donker en licht. Bomen zijn een geliefd onderwerp van mij."
Sinds 2 jaar geeft Schot schilderlessen in het Kunstenhuis in Zeist. Hij wil hierin zijn inspiratie en enthousiasme voor tekenen en schilderen delen met de cursisten. "Dit heb ik geleerd van een van mijn docenten Noor van Os, die nog steeds lesgeeft bij Het Kunstenhuis. Vooral als je tekent en aandachtig kijkt naar je onderwerp, verbind je je met het onderwerp. Dit kan ook met houtskool en olie- en acrylverf. Schilderen en tekenen zijn mooie manieren om een band te krijgen met je omgeving. Er is veel plezier te beleven aan het werken met verschillende materialen."

Teken- en schilderlessen

Wim Schot geeft cursussen in het Kunstenhuis te Zeist. Kunstenhuis.nl
wim-schot.kunstinzicht.nl. www.rijksmuseum.nl/nl/lang-leve-rembrandt.

Van basisschoolleerling tot gevestigd kunstenaar en van controller tot meubelmaker, in de zomer van 2019 staat het Rijksmuseum in het teken van het publiek. Meer dan 8.000 mensen uit 95 landen gaven begin dit jaar gehoor aan de oproep een zelfgemaakt kunstwerk geïnspireerd op Rembrandt in te sturen.

Meer berichten