Hassan leert in 9 maanden zwemmen via het Nationaal Fonds Kinderhulp. Foto: Maarten Bos
Hassan leert in 9 maanden zwemmen via het Nationaal Fonds Kinderhulp. Foto: Maarten Bos (Foto: Maarten Bos)

Hassan leert zwemmen als revalidatie

Door Maarten Bos

9 maanden lang heeft hij zwemles

Hassan Hadari (20) woont sinds zes maanden zelfstandig in Zeist. Hij komt uit Afghanistan. Hij is alleen in Nederland. Hij is erg sportief en bij het voetballen scheurde hij zijn kruisbanden.

Zeist - Om te revalideren, in conditie te blijven en omdat ons land een waterland is, kreeg hij van het Nationaal Fonds Kinderhulp financiële ondersteuning om negen maanden lang wekelijks zwemles te volgen. Zwemmen kon hij namelijk nog niet. Hij volgt les in zwembad De Zwoer in Driebergen.

Hassan: "Ik doe veel aan sport. Normaal gesproken loop ik ook vaak hard. Ik heb ook een fiets en daarmee trek ik er vaak op uit. Ik ben graag in de buitenlucht. Nu deed zich deze mogelijkheid voor om te leren zwemmen. Ik ben VluchtelingenWerk West- en Midden-Nederland (VWMN) en het Nationaal Fonds heel dankbaar. Zij hebben dit gezamenlijk mogelijk gemaakt".

Hassan woont nu een half jaar aan de Promenade in Zeist. Hij vertelt: "Maar ik ken nog steeds geen Nederlandse mensen, ook niet mijn buren bijvoorbeeld. Terwijl ik dat wel graag wil. Ik heb ook mijn best gedaan om Nederlands te leren en ik kan met iedereen een gesprek voeren". Wie ooit bij hem op bezoek gaat moet weten dat de Afghaanse jongeling zijn woning zeer netjes en gezellig houdt. Wie binnenkomt moet zijn schoenen uitdoen. Op de vloer liggen enkele stijlvolle tapijten. Voor elke gast staan thee en dadels klaar en omdat Hassan kok is kookt hij graag een maaltijd voor een bezoeker.

Enige tijd geleden werd Hassan opgeleid voor een horecafunctie. Maar na de zomer gaat deze nieuwkomer nu een opleiding facilitaire dienst volgen. Het liefst zou hij in de toekomst in een ziekenhuis gaan werken om mensen te helpen en veel zaken te organiseren. Daar is hij goed in. Op dit moment werkt hij in een restaurant in Utrecht. Hassan doet veel moeite iets van zijn leven te maken maar een weg vinden in de Nederlandse maatschappij is nog niet zo makkelijk.

Nationaal Fonds Kinderhulp

Het Nationaal Fonds Kinderhulp biedt financiële ondersteuning aan kinderen en jongeren in armoede van 0 tot 21 jaar. Een van de terreinen waar het Fonds zich op richt is ontwikkeling en daar valt ook zwemles onder. Kinderhulp wil dat iedereen gewoon mee kan doen en dat er geen kinderen worden buitengesloten vanwege gebrek aan middelen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden