Vanaf hun terras zien Tim Looije, Iris ten Katen en de kinderen Isa en Cas (de laatste niet op de foto) af en toe een ree op het bospad lopen. FOTO: Carol Dohmen
Vanaf hun terras zien Tim Looije, Iris ten Katen en de kinderen Isa en Cas (de laatste niet op de foto) af en toe een ree op het bospad lopen. FOTO: Carol Dohmen (Foto: )

Bewoners nieuwe wijk Austerlitz al helemaal thuis

Door Carol Dohmen

In Austerlitz Noord, waar nog volop wordt gebouwd, hebben de eerste bewoners hun huizen betrokken. Tussen het bouwverkeer rijden verhuiswagens af en aan, hoveniersbedrijven leggen de basis voor groen ín de wijk, de postbode heeft een extra weg aan zijn route toegevoegd. Wat beweegt mensen van buiten om in deze gloednieuwe wijk te gaan wonen?

Austerlitz - Op het provisorische terras achter hun huis raken Iris ten Katen en Tim Looije niet uitgepraat over de voordelen van wonen in Austerlitz. Samen met hun kinderen Isa (bijna 6) en Cas (3) voelen ze zich al helemaal thuis. Het gezin woonde in Leusden, maar ze misten vrijheid en ruimte. Ten Katen: "We hadden een prima huis, maar voelden toch kriebels. We zijn echte buitenmensen en kenden het dorp van de mountainbike-route. Zeker voor fietsers is dit het meest prachtige bos in de omgeving. Op Funda vonden we deze plek." Looije, geboren op een woonboot in Amsterdam, valt haar bij: "Hier is alles wat een natuurmens nodig heeft: een ruime tuin, een kleinschalig schooltje op loopafstand." De twee kennen elkaar via de motorcross, met name Ten Katen heeft niet onverdienstelijk gecrosst en twee Europese titels op haar naam staan. "We deden al aan mountainbiken, dat is goed voor je conditie. Maar de motoren zijn enkele jaren geleden helemaal vervangen door fietsen. En nu wonen we hier, op 50 meter van het mountainbike-pad."

Ze hebben al verschillende mensen uit Austerlitz gesproken en begrijpen de gemengde gevoelens. Looije: "Mensen wandelden hier met hun hond, er liepen paarden, maar ze vertellen dat het ook goed is voor de levendigheid van het dorp. Het is leuk dat in deze wijk ook Austerlitzers komen wonen. Dat lijkt me goed voor de samenhang." Dat ze een paar weken ter overbrugging in hun tuin moesten kamperen, vonden ze alleen maar mooi. Ten Katen: "Het voelt alsof je elke dag op vakantie bent. Elke avond maken we met de kinderen een rondje door het bos." Haar man sluit af: "En dit is ook gewoon Nederland."

Dorpsontwikkeling Austerlitz

In 2015 is het voorontwerp bestemmingsplan 'Dorpsplan Austerlitz' door het college vastgesteld. Het plan is nadien gesplitst in twee delen. Voor de nieuwe woonwijk is het bestemmingsplan Austerlitz Noord opgesteld. Hier worden meer dan 100 nieuwe woningen gebouwd, waarvan de eerste inmiddels zijn opgeleverd. Voor het centrum van Austerlitz geldt een plan waarin onderwijs, wonen, zorg en ontmoeting elkaar vinden en versterken. De uitvoering daarvan, het 'Hart van Austerlitz' is in volle gang.

Meer berichten