Foto: Foto:

Zomerprofetieën

column Carol Dohmen

Een lange, hippe zomer. Dat waren de vier profetische woorden die lezers van de papieren versie van mijn column de vorige keer moesten ontberen. De zomer zelf schakelde via een paar dagen herfst snel op naar bloedstollend heet. Wist u trouwens dat u dat laatste letterlijk mag nemen? Bij hoge temperaturen wordt bloed stroperig, niet alleen de buitenkant van ons lijf plakt, de binnenkant doet vrolijk mee.

Het goede nieuws is dat de eikenprocessierups zich de afgelopen weken tot een vriendelijke vlinder heeft ontpopt: 'de jeukpiek is voorbij', juichte de NOS. Het slechte nieuws is dat ze overal eitjes leggen en ik voorspel dat daar volgend jaar allemaal kleine rupsjes uitkomen. Ik weet inmiddels wat er kan gebeuren. Laat ik volstaan met een concluderende samenvatting. 1. Het is niet fijn 's avonds laat een harige rups aan te treffen pal naast je bed. 2. Het menselijk gelaat kan na rupsencontact de textuur en kleur van een overrijpe aardbei aannemen. 3. Een goede buur is beter dan een man-op-reis.

'Door de hitte bruiste Zeist vorige week nét iets minder dan anders.'

Terug naar de bloedstollende hitte. Weerstations streden een race om het hitterecord. In Limburg gingen de kuikens en varkens dood en in Leusden werden de kinderen onwel. Beter dan andersom natuurlijk, maar heeft u enig idee waar het allemaal naar toegaat? Als de ventilatie stopt, is het snel gedaan met zijn allen op een kluitje in een stal. Vluchten kan ook niet meer, want op Schiphol legde het tanksysteem het loodje. Het falen van de tankniek had één groot voordeel: terwijl de passagiers boos en uitgeblust op de luchthaven bivakkeerden, hadden de omwonenden voor het eerst sinds jaren onverwachts rust en schone lucht.

Door de hitte bruiste Zeist vorige week nét iets minder dan anders. In Maastricht brengt André Rieu keer op keer een uitzinnig hossende mensenmassa op de been, in Zeist keken mensen in Figi bedaard naar een film over dit meeslepende festijn, gezeten op het pluche met de airco voluit. In Austerlitz werd echter dapper doorgebouwd aan Austerlitz-Noord. Hordes kinderen voor de dorpsschool, nieuwe leden voor de vele verenigingen en kooplustige klanten voor de lokale middenstand strijken neer in deze fonkelnieuwe wijk. Austerlitz is niet meer te stuiten. Ik voorzien op termijn nog een eigen rotonde! De ontsluiting van de plek waar volgend jaar een kwart van alle mensen woont, is namelijk nog niet helemaal bedacht en uitgewerkt. Detail. Gelukkig wordt in Austerlitz-Oost het fietspad verbreed. Ik verdenk Schiphol van stiekeme uitbreiding, zó breed wordt dat pad. Reuze handig voor de man-op-reis. Kan hij snel naar huis wanneer zijn vrouw volgend jaar door de rupsen wordt belaagd, die doen het namelijk uitstekend in bomen waarvan de wortels onder asfalt groeien.

Meer berichten