Eva van Zutphen en Reynold van der Grift bij de gloednieuwe melkrobot, die Willie 44 - waarvan de uier rechtsonder zichtbaar is - melkt. Foto: Asta Diepen Stöpler
Eva van Zutphen en Reynold van der Grift bij de gloednieuwe melkrobot, die Willie 44 - waarvan de uier rechtsonder zichtbaar is - melkt. Foto: Asta Diepen Stöpler (Foto: Asta Diepen)

"Koeien zijn sneller aan melkrobot gewend dan wij"

door Asta Diepen Stöpler

"Het is nog wennen, maar we merken duidelijk de voordelen van de melkrobot: we hebben nu tijd over voor andere dingen." Reynold van der Grift en Eva van Zutphen zijn de eerste Zeister agrariërs met een volautomatisch melksysteem. Hun 70 melkkoeien zijn er veel sneller mee vertrouwd geraakt dan zij. "De eerste keer was vreemd door de nieuwe geluiden. Maar toen ze ontdekten dat er na het melken een portie krachtvoer stond, waren ze helemaal om."

ZEIST – Aan de Bunsinglaan ligt de melkveehouderij van de familie Van der Grift - van Zutphen. "Wij zijn de derde generatie, mijn opa had de nabijgelegen boerderij 'Zomerdijk'. We hebben melkvee, opfokkalveren en een paardenpension", vertelt Van der Grift uit.
Al enkele jaren denken ze na over uitbreiding van de melkveehouderij. "We willen op verantwoorde wijze groeien. Een goed draaiend bedrijf met ruim aandacht voor het welzijn van onze dieren. En ook voor Reynold", legt van Zutphen uit. "Zelf melken is zwaar werk, dagelijks was hij er 4 tot 5 uur mee bezig."
In 2015 kwam er een ruime, lichte loopstal met een schuifsysteem die de mest 4 keer per dag van de vloer veegt, enkele koematrassen en 2 koeborstels. "We wilden het aantal koeien verdubbelen en 2 melkrobots aanschaffen. Maar toen werd het overheidsbeleid inzake fosfaatrechten voor melkvee ineens veel strenger. Een ingewikkeld verhaal, maar het betekende voor ons dat er extra, dure investeringen nodig waren. Daarom besloten we pas dit jaar een melkrobot te laten installeren."
2 juli jl. was het dan zover. Van der Grift: "De koeien kunnen er 24/7 terecht, wanneer ze daar behoefte aan hebben. Volautomatisch worden de spenen gevonden. Tijdens het melken krijgen ze een bakje krachtvoer, dan staan ze rustiger."
"En de uitbreiding naar meer koeien en nog een melkrobot, zien we nog wel. Afwachten wat het regeringsbeleid zal zijn. We houden nu tijd over om bijvoorbeeld rustig te kunnen barbecueën. De koeien zijn tevreden met de melkrobot en wij ook", besluit Van Zutphen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden