Op het terras is plek genoeg voor de wandelgroep met hun honden. Samen een beetje opdrogen en genieten van iets lekkers, en dan breekt zelfs de zon weer even door.  FOTO: Carol Dohmen
Op het terras is plek genoeg voor de wandelgroep met hun honden. Samen een beetje opdrogen en genieten van iets lekkers, en dan breekt zelfs de zon weer even door. FOTO: Carol Dohmen (Foto: )

Geleidehonden en baasjes vinden samen de weg

door Carol Dohmen

De regen van afgelopen vrijdag had waarschijnlijk een hoop wandelaars en fietsers afgeschrikt. Het kon een bijzonder wandelgezelschap met hun geleidehonden niet deren. Na een flinke tocht puften ze samen lekker uit op het terras.

Austerlitz - Een vrolijk clubje van 8 mensen en 6 middelgrote honden voorzien van een tuigje vullen de volledige ruimte onder een flinke parasol op het terras van het Beauforthuis. Ze zijn allemaal blind of slechtziend, maar dat betekent niet dat ze niet enorm van het bos en de natuur kunnen genieten. Vanaf het startpunt bij de Pyramide hebben ze zojuist 11 kilometer dwars door het bos en over de hei gelopen. Nu is het grootste deel van dat gebied nog losloopgebied, dus de honden hebben lekker kunnen rennen. Maar hoe vinden ze dan zelf hun weg?

Het groepje heeft zich gevormd via een oproep van Carolien Danckaerts op de Facebookpagina van Hondengeleideschool Herman Jansen, waar hun honden vandaan komen. Danckaerts is een echte wandelfanaat. "Dit gebied is nieuw voor me. Het is fijn dat de honden hier los mogen. Wij haken dan onze stokken aan elkaar en gaan. De lamme helpt de blinde. Dan roept de één 'pas op een boomstam' en vraagt de ander 'waar dan?'. Dan struikel je weleens ja, maar boem is ho." Ook de GPS met gesproken navigatie helpt om de juiste route te vinden. "We zijn één keer per ongeluk op het mountainbikepad terecht gekomen. Toen heeft een fietser even geholpen. En anders roepen we de honden, die weten het verschil tussen een pad en het struikgewas wel hoor." Ze zijn erg enthousiast over het gebied. Annemiek van Munster, trotse eigenaar van Yoko (zie inzet): "Ik vind het hier prachtig, het is zo rustig, er staan weinig huizen, je hoort geen auto's, het ruikt lekker, het landschap is mooi afwisselend open en dicht. Je hebt leuke slingerpaadjes waarvan de meeste goed zijn vrijgemaakt." Voordat ze de terugtocht naar de Pyramide ondernemen klaart de lucht op. "Hoeven we straks niet met natte honden in de bus".

Meer berichten