De speelsters van Saestum zitten vol energie voor het bekertoernooi.
De speelsters van Saestum zitten vol energie voor het bekertoernooi. Simone de Vette

Sportpark Saestum is tijdelijk een topsportlocatie wegens bekertoernooi

12 januari 2022 om 09:51 Voetbal

ZEIST De KNVB heeft het sportpark van voetbalclub Saestum in Zeist tijdelijk aangewezen als topsportlocatie. Daardoor is het voor het eerste damesteam mogelijk om in de avond te trainen en zich voor te bereiden op een bijzondere wedstrijd, namelijk de achtste finale van de KNVB Beker tegen ADO Den Haag op 29 januari. 

door Agnes Corbeij

Wegens de coronamaatregelen mogen amateursportverenigingen hun volwassenen na 17.00 uur niet laten trainen. Dat zou in de KNVB beker echter een ongelijke situatie betekenen. In de strijd voor de KNVB beker doen zowel betaald voetbal organisaties mee als amateurverenigingen. Om alle clubs gelijke kansen te geven, is deze regeling bedacht. 

UITZONDERING Een woordvoerder van de KNVB: ,,Deze regeling geldt voor amateurverenigingen die in het TOTO KNVB Bekertoernooi zitten, zowel mannen als vrouwen. De KNVB heeft hierover afspraken gemaakt met het kabinet.” Dit betekent niet dat alle teams van Saestum na 17.00 uur mogen trainen, de uitzondering geldt alleen voor het eerste damesteam, zolang ze in het toernooi zitten. Vorig jaar was de regeling alleen van toepassing op de herenteams, maar daar kwam uiteraard veel kritiek op.

Coach David Romijn liet aan het begin van het seizoen al weten te gaan voor de winst, zowel in de competitie als in het bekertoernooi. In de competitie liggen de dames op koers, ze zijn ongeslagen. De beker is een ander verhaal. Romijn: ,,We zijn zeker niet favoriet in de wedstrijd tegen ADO, maar we zijn ook zeker niet kansloos.”

VEEL ENERGIE De dames zijn goed uit de winterstop gekomen. De pauze begon wat eerder wegens de lockdown, maar toen duidelijk werd dat er vanaf 1 januari in de avond getraind kon worden, riep Romijn zijn dames eerder dan gebruikelijk weer op. ,,Ze hebben er veel zin in, willen er veel energie in gooien.” Simone van de Weerd, aanvoerder: ,,In december hadden we geen wedstrijden meer, dat was wel jammer. Dus nu zijn we blij dat het weer kan.” 


David Romijn liet in september al weten te gaan voor de winst, zowel in de competitie als de beker.  - Agnes Corbeij

De speelsters van Saestum trainen normaal gesproken vier keer in de week, maar dat gebeurt allemaal gewoon naast hun werk. Omdat Van de Weerd een PhD doet bij het AMC, kan ze haar eigen tijd indelen. ,,Daardoor heb ik nog wel een aantal trainingen overdag kunnen meemaken.” Dat lukte niet alle spelers. 

WEDSTRIJDRITME Toch is Romijn heel positief over hoe de ploeg er nu voor staat. ,,Dit seizoen speelden we eerder tegen ADO, toen verloren we met 7-0. Maar wij hadden toen al heel lang geen wedstrijd kunnen spelen, wegens de coronamaatregelen. ADO wel, omdat zij altijd een topsportstatus hebben. Wij hadden toen geen wedstrijdritme. Die ongelijkheid is er nu minder.” 

De komende weken gaan de dames nog flink trainen en er staat ook nog een oefenwedstrijd tegen bekerwinnaar van vorig jaar PSV op het programma. Van de Weerd weet wel waar het team zich op moet richten in de aanloop naar de wedstrijd tegen ADO. ,,De eerste helft van het seizoen hebben we niet echt onder druk gestaan. Daar moeten we ons heel bewust van zijn. Het wordt een ander spelletje.”

EXTRA MOTIVATIE Zowel Romijn als Van de Weerd geloven in de winst. Romijn: ,,Vorig jaar hebben we ook een keer 1-0 van ADO gewonnen. Dus we weten dat het kan. Zolang we in de beker blijven, mogen we in de avond blijven trainen. Dat is zeker een extra motivatie als die maatregel overeind blijft.” Van de Weerd: ,,We maken zeker een kans. Ik gok op 3-1.” 

De wedstrijd is te zien per livestream en bij Slotstad RTV. Meer daarover is binnenkort te vinden op www.saestum.nl   

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie