Jan van Walsem heeft al 33 jaar een volkstuin op het Slot-Tuin complex. FOTO: Rutger van den Hoofdakker
Jan van Walsem heeft al 33 jaar een volkstuin op het Slot-Tuin complex. FOTO: Rutger van den Hoofdakker (Foto: )

Passie voor tuinieren is tijdloos

Door Rutger van den Hoofdakker

Achter het Slot Zeist liggen mooie volkstuinen. De zon breekt door na een regenachtig weekend en veel mensen komen om te genieten van hun tuin. 'Vroeger was het een soort buitenplaats voor welgestelden', vertelt Jan van Walsem die hier 33 jaar al een volkstuin heeft en met drie anderen in de tuincommissie zit.

Zeist - Tijden veranderen. Maar eigenlijk is de passie van tuinieren tijdloos. De regels zijn niet streng. 'Je krijgt jouw borg van 50 euro gewoon terug als je ermee op houdt, tenzij je er een rotzooi van hebt gemaakt', zegt Jan die op een steenworp afstand woont. Hij is al sinds 1986 verweven met die tuinen.

'Vroeger teelde men vooral voor de groentes. Snijbonen heb ik ook geteeld en ja we hadden van alles in weckpotten', zegt Jan. 'Het was een extraatje. Nu zijn de tuinen meer divers en zie je meer variatie met bloemen en krijgt de tuin ook een functie van tegen de stress. 'Veel jonge gezinnen vinden het leuk om te tuinieren', vertelt Jan aan de buitentafel. 'Tuinieren is mooi en het geeft je rust. Er zijn wel een paar regels om hier een volkstuin te hebben. Een glazen of plastic kas mag wel maar in beperkte omvang. Ook huisjes mogen niet. Er is geen wachtlijst nu, maar dat kan veranderen. Er is veel verloop en mensen die er een puinhoop van maken kunnen weggestuurd worden. Zo is er 4 keer per jaar een jaar een keuring of je wel tuiniert volgens de regels. En als je lid wordt heb je ook een jaar proeftijd'.

Dat klinkt misschien streng maar als je groene vingers hebt, dan komt het allemaal in orde benadrukt Jan. 'Je wordt bijgestaan met hulp en informatie. In ons gebouwtje (Jan noemt het de schuilhut) kan je gebruik maken van o.a. schoffels. En als het regent drink je hier binnen je bakje koffie.

Op het terrein staan verder diverse waterkranen. Soms zijn er activiteiten zoals de plantjesmarkt met o.a. het ruilen van stekjes. Twee keer per jaar moet je verplicht helpen aan de onderhoud van het terrein.'

Op een rondwandeling op het terrein eten we bramen, tomaatjes en later staat er groentes op tafel zoals courgette om mee te nemen.

Het lidmaatschap van de Tuinvereniging kost 50 cent per m2 tuin en daarnaast moet je ook bijdragen aan het overkoepelend orgaan. Een borg is ook vereist voor sleutels en verantwoord biologisch tuinbeleid.

www.vatzeist.nl

Meer berichten