Bianca van Basten met poes Vosje aan één van de twee vijvers tussen de zusterhuizen.
Bianca van Basten met poes Vosje aan één van de twee vijvers tussen de zusterhuizen. (Foto: )

Wonen in monumentaal pand op Willem Arntz Hoeve

Door Carol Dohmen

Het terrein van de Willem Arntz Hoeve heeft de laatste tijd vaak negatieve aandacht gehad. Hier staat de kliniek waar Michael P., de moordenaar van Anne Faber, werd behandeld en recent werd er een hennepkwekerij in een leegstaand pand ontdekt. Er is zelden berichtgeving over het feit dat mensen hier ook graag wonen. Zoals Bianca van Basten, sinds 2013 woonachtig in één van de voormalige zusterhuizen.

Den Dolder - Van Basten: "Ik woonde in Utrecht. De stadse drukte kende ik mijn hele leven al. Op een gegeven moment werkte ik voor Altrecht en kwam ik in contact met collega's die op het terrein van de W.A. Hoeve woonden." Ze kreeg een relatie met een collega die aan de Vijverhof woonde. Dit complex bestaat uit vier voormalige zusterhuizen, gebouwen met een grote cultuurhistorische waarde. Twee huizen worden bewoond door werknemers van Altrecht, twee door patiënten. Na een periode van samenwonen, betrok ze zelf een appartement.

Wat Van Basten bijzonder vindt, is de combinatie van de mooie, groene omgeving en het naast elkaar wonen van mensen met en zonder psychiatrische aandoeningen. "Ik geniet van het groen en ik voel me betrokken bij mensen die buiten de boot dreigen te vallen. Op mijn dagelijkse wandeling over het terrein probeer ik altijd een praatje met iedereen te maken. Maar het kweken van een gevoel van saamhorigheid gaat niet vanzelf". Ook staan op het terrein behoorlijk wat panden leeg, waardoor er onvermijdelijk verloedering optreedt. "Het is alsof iedereen nu een beetje wacht tot de nieuwe plannen voor het terrein uitgevoerd zullen worden." Na de moord op Anne is het ingewikkelder geworden. "Er is veel discussie over een hek, om een looproute tussen het centrum van Den Dolder en het terrein af te sluiten. Die route loopt door een wijk en op verzoek van een groep bewoners wil de gemeente tijdelijk een hek plaatsen. Als bewoners van het terrein zijn we niet officieel georganiseerd, maar die discussies dragende weer bij aan het onderlinge gevoel van saamhorigheid."

Herontwikkeling W.A. Hoeve

In 2017 is een gebiedsvisie voor de W.A. Hoeve vastgesteld door de gemeenteraad van Zeist. Daarna heeft eigenaar Altrecht gekeken naar de voorwaarden waarop zij de gronden konden verkopen. Nadat hier in overleg met de gemeente de nodige aanscherpingen in zijn aangebracht, is begin dit jaar overeenstemming bereikt met een projectontwikkelaar, Bouwfonds Property Development (BPD). BPD gaat aan de slag met zowel de herbestemming van de oude gebouwen als met plannen voor woningbouw op het terrein.

Meer berichten