Marc van de Linden komt zo’n 25 jaar naar onder meer de schilderlessen en de toneelgroep van De Paraplu. Foto: Mariëtte de Dreu.
Marc van de Linden komt zo’n 25 jaar naar onder meer de schilderlessen en de toneelgroep van De Paraplu. Foto: Mariëtte de Dreu. (Foto: Mariëtte de Dreu.)

Het is en blijft fijn op De Paraplu

Door Asta Diepen Stöpler

Ruim 50 jaar avondactiviteiten

Schilderen, muziek, sporten, Nederlandse taalles, dansen, toneelspelen. Mensen met een verstandelijke beperking kunnen op dinsdag- en donderdagavond terecht bij Stichting De Paraplu voor gezelligheid en activiteiten. In 1968 begon De Paraplu met 8 deelnemers in 3 groepen; nu zijn dat er zo'n 100. En er is plek voor nieuwe deelnemers.

Zeist - "Samen met 35 vrijwilligers verzorgen we 17 leuke, leerzame avondactiviteiten voor volwassenen met een verstandelijke beperking", vertelt vrijwilligster Henny Verbeek. Dinsdagavond 3 september begint het nieuwe - 51e - seizoen.

"In 1968 begon de heer Gelink directeur van de Lieflandschool, er mee. Het idee was om in de avonduren ontspanning te bieden om zo de aanpassing in het dagelijks leven te vergemakkelijken", vertelt Verbeek. "In die tijd was er niets voor onze doelgroep. Na het werk zaten ze thuis op de bank tv te kijken. De Paraplu sloeg zo goed aan dat het aantal deelnemers en activiteiten sterk groeide. En er is plaats voor nieuwe deelnemers, bijvoorbeeld in de groep 'Spel en Beweging'. Belangstellenden kunnen altijd een keer komen kijken. We zoeken actief contact met hun begeleiders om te wijzen op de mogelijkheden."

"We maken het onze mensen graag naar de zin. Onze deelnemers voelen zich thuis bij De Paraplu. 'Het is hier zo fijn', deze spontane opmerking van een van hen gebruiken we als slogan. Velen zijn er al jaren. Ook onze vrijwilligers blijven lang vanwege de gezellige contacten, het leuke werk en de goede sfeer." Verbeek is hiervan zelf het goede voorbeeld. Eind 1969 begon ze met een groep voor creatieve activiteiten. En 50 jaar later geeft ze nog steeds dinsdagavond handwerkles. "Ik blijf het prachtig vinden en ik ga nog jaren door."

Naast nieuwe deelnemers zoekt De Paraplu ook een vrijwilliger om koffie en thee te verzorgen en iemand met een goede kennis van de Engelse taal. "Deze hoeft geen leraar Engels te zijn; een normaal goede taalbeheersing is voldoende om Engelse woordjes te leren", aldus Verbeek.

Stichting De Paraplu

De Paraplu Zeist biedt vormings- en ontspanningsactiviteiten aan mensen met een aangeboren of niet-aangeboren verstandelijke beperking, van 16 jaar en ouder, woonachtig in de gemeente Zeist of directe omgeving.
De activiteiten vinden plaats in de school van de Meerklank, Laan van Eikenstein 2, Zeist. Kosten 85 euro per jaar. www.deparapluzeist.nl.
Informatie en aanmelden via contactpersoon Gert Verbeek, tel. 06 2219 6609.

Meer berichten