Erica Nussbaum in haar atelier. Ze hoopt dat haar inzending aan de Nederlandse Portretprijs waardering van jury en publiek krijgt. Foto: Manfred Kewerkopf.
Erica Nussbaum in haar atelier. Ze hoopt dat haar inzending aan de Nederlandse Portretprijs waardering van jury en publiek krijgt. Foto: Manfred Kewerkopf. (Foto: )

Nussbaum doet mee aan Nederlandse Portretprijs 2019

Door Asta Diepen Stöpler

"Heb je niet wat beters te doen, vroeg mijn man toen ik hem weer eens portretteerde." Schilder Erica Nussbaum en haar Manfred kunnen er smakelijk om lachen, want zij is een van de 50 genomineerden voor de Nederlandse Portretprijs 2019. Met een portret van Manfred. Vanaf 1 september zijn deze werken te zien in Slot Zeist in de expositie 'Het Portret'.

Zeist - Nussbaum schildert graag. Stillevens, landschappen, dieren, mensen. "Ik gebruik verschillende materialen: olie- en acrylverf, aquarel, vaak ook in combinatie met elkaar. Als kind tekende en schilderde ik al. Bijna altijd ben ik aan het tekenen of schetsen. Het liefst maak ik portretten. Gezichten zijn heel interessant en vertellen boeiende verhalen. Een portret voegt iets toe aan een gewoon kiekje. Het karakter, de klik tussen de persoon en de schilder." Ze is afgestudeerd aan de Akademie voor Beeldende Kunsten.

Deelname aan de Portretprijs is spannend. "Het is de eerste keer dat ik aan dit initiatief mee doe. Ik stuurde het portret 'Seeing the future' in. Het portret verbeeldt Manfred in een onzekere periode in zijn leven, waarin hij overwoog een eigen bedrijf op te starten. Hij probeerde letterlijk in de toekomst te kijken."
Uit de 1.251 inzendingen is begin juni in Slot Zeist een keuze van 50 portretten gemaakt, die gaan strijden om de Nederlandse Portretprijs. "Het was killing", vertelt Nussbaum. "We moesten de hele dag aanwezig zijn. In de eerste rondes werden de namen genoemd van de schilders die afvielen. Ik zat er met kloppend hart, want er waren zoveel schitterende portretten ingestuurd. Zou mijn werk wel uitgekozen worden voor de tentoonstelling? Tot mijn grote opluchting kwam ik iedere afvalronde door en behoorde ik tot de 50 genomineerden."

'Het Portret' is van 1 september tot 17 november in Slot Zeist. De winnaars van de Nederlandse Portretprijs 2019 worden 3 november bekendgemaakt. Bezoekers van de tentoonstelling kunnen voor de publieksprijs aangeven welk portret zij het beste vinden.

Nederlandse Portretprijs

De Nederlandse Portretprijs is in 2017 voor de eerst keer gehouden; dit jaar is de tweede editie. Er waren ruim 1250 inzendingen.
Stichting De Nederlandse Portretprijs houdt zich bezig met het portret in de hedendaagse schilder-, teken- en beeldhouwkunst in Nederland. Het doel van de stichting is deze kunstvorm onder de aandacht te brengen en te stimuleren. www.portretprijs.nl.
Informatie over Erica Nussbaum: www.nussbaum.nl

Meer berichten