Navigatie Uit. U nadert een doolhof.

Welkom in Zeist! Dat is een mooie tekst voor een bord als je de dorpsgrens passeert. Sinds kort zijn er van gemeentewege nog wat borden bijgeplaatst. Met de tekst 'Centrum Zeist Navigatie Uit.' Dat maakt het spannend voor bezoekers van buiten, het roept het gevoel op een escape room te betreden. Je weet hoe je er in komt, niet wanneer en langs welke route je de openbare ruimte weer gaat verlaten. Eenmaal in het dorpscentrum beland , voelt het onwennig en vreemd aan. Allerlei wegen afgesloten en overal auto's van politie en handhaving. Wat is hier aan de hand? Zeist is de weg kwijt.

Expressie van opperste verwarring

Hoe is het uit te leggen dat een gemeentebestuur van een middelgrote plaats tot deze merkwaardige bebording gekomen is? Er is als sluitstuk van betwistbare verkeersmaatregelen gekozen voor een voorlichtingsaanpak om de domme burgers en bezoekers een handje te helpen om de weg te vinden in het doolhof dat Zeist geworden is. Navigatie uit. Zet het logische verstand op nul. Denk niet zelf na, maak geen gebruik van de eigentijdse digitale wegenkaart. Laat je leiden door de bewegwijzering die van hogerhand is neergezet, al of niet met inachtneming van de verkeerswetgeving. Het is niet normaal. Niet van deze tijd. Hooghartig en ongastvrij.

Bezoekers worden het bos ingestuurd

Als dan zou blijken dat je met de door de officiële bebording aangewezen route zo snel mogelijk op je bestemming zou komen, zou je nog dankbaar en erkentelijk kunnen zijn voor deze geste. Maar dat is duidelijk niet het geval en zeker ook niet de bedoeling. Omrijden zul je en zoeken tot je een ons weegt. Als je dan de gekozen bestemming in het centrum met vallen en opstaan weet te bereiken, wordt de gedane moeite wel beloond. Je kunt vier uur parkeren voor slechts €1,00. ?? Dat is zeker aardig. Voor veel bezoekers zal dit vriendelijke gebaar niet opwegen tegen de moeite om in Zeist aan te komen en om het centrum weer te verlaten. Want ook bij vertrek geldt: Navigatie uit! Verstand op nul en omrijden maar. Zo heeft de over ons gestelde gemeentelijke overheid het bedacht en 'daar moeten we het mee doen.'

Of niet? Er is veel verzet – manifest en onderhuids – dat in de komende periode een uitweg zal vinden. Het doolhof-gedoe heeft lang genoeg geduurd. Er zijn veel betere oplossingen voorhanden. Zeist verdient beter.

Piet M. Oskam

Meer berichten