Noël van 't End (r) verslaat de Japanner Mukai in de finale WK Judo 2019 tot 90 kilo. Foto: International Judo Federation
Noël van 't End (r) verslaat de Japanner Mukai in de finale WK Judo 2019 tot 90 kilo. Foto: International Judo Federation (Foto: International Judo Federation)

Doldenaar Noël Van 't End wereldkampioen judo -90 kilo

Door Asta Diepen Stöpler


It's an epic game!' Dit is een memorabele wedstrijd.' Noël van 't End, oud-Doldenaar, werd eind vorige week wereldkampioen judo in de klasse tot 90 kilo. In de finale versloeg Van 't End afgelopen donderdag de Japanse favoriet Shoichiro Mukai in Budokan in Tokio.

Den Dolder - "De zenuwen gierden me door de keel", vertelt Doldenaar Peter van 't End, vader van de kersverse wereldkampioen. Hij zag zijn zoon 29 augustus zes wedstrijden winnen van sterke tegenstanders.
"Indrukwekkend om mee te maken. Op de wedstrijddag was ik met een vriend in de Budokanhal. We zagen Noël met zijn coach voor de wedstrijd rustig rond de mat lopen. Hij was in opperste concentratie. We zeiden tegen elkaar: 'Kippenvel. Volgens mij gaat mij vandaag winnen.' Noël stond er goed voor, had meer zelfvertrouwen en was mentaal steeds sterker geworden. De eerste partijen gingen hem redelijk makkelijk af.

Na de kwartfinale volgde een pauze van drie uur. Om 7 uur 's avonds begonnen de halve finales. Van 't End vervolgt: "Noël stond eerst tegen de wereldkampioen 2017, de Serviër Nemanja Majdov. Het was een schitterende wedstrijd die hij op het laatste moment won. De stadionomroeper riep: 'this is an epic game!' (dit is een memorabele wedstrijd).


In de finale trof Noël de favoriet van Japan Shoichiro Mukai, waarvan hij in november 2018 verloren had. Maar gedurende de wedstrijd was ik van overtuigd dat mijn zoon zou winnen. Dat voelde ik, dat hoopte ik. Na een waza-ari was het nog 23 seconden overleven. Noël wilde de overwinning op het laatste nippertje natuurlijk niet weggeven. En dat is hem ook gelukt. Na die 23 lange seconden was hij wereldkampioen 2019 in de klasse tot 90 kilo. Het besef moest nog indalen bij hem. De hele dag werd hij gebeld, gefotografeerd, geïnterviewd. In het hotel waar ik sliep, wist de receptionist me te vertellen dat Noël gewonnen had. Judo is in Japan een grote sport. Japanners reageerden sportief op de terechte overwinning van Noël.
Premier Rutte belde om hem geluk te wensen. De koning en koningin stuurden een felicitatietelegram. Toen zag ik dat bij hem het besef komen dat hij wereldkampioen was." Afgelopen maandag kwam Noël terug in Nederland. Zijn volgende doel: de Olympische Spelen 2020. Hij speelt over 11 maanden in dezelfde hal. Hopelijk even goed en succesvol.

Judo wereldkampioenen

Anton Geesink was in 1961 de eerste Nederlandse wereldkampioen judo. In 1965 veroverde hij zijn tweede wereldtitel. Andere Nederlandse wereldkampioenen zijn Wim Ruska (1967, 1971), Guillaume Elmont (2005), Dennis van der Geest (2005) en Ruben Houkes (2007).

Meer berichten