Theaterduo Kees en Koos spelen zondagmiddag 'Ridders!'. De vrolijke speelse boodschap is: iedereen mag meedoen in de avontuurlijke voorstelling. Foto: Carolien Paasman.
Theaterduo Kees en Koos spelen zondagmiddag 'Ridders!'. De vrolijke speelse boodschap is: iedereen mag meedoen in de avontuurlijke voorstelling. Foto: Carolien Paasman. (Foto: Carolien Paasman)

Geschiedenis springlevend tijdens Historisch Weekend

Door Asta Diepen Stöpler

Christiaan Huygens Theater, gehoorzaal van het WA Hoeve, carnavalsvereniging van Austerlitz, ridders, varen op de Slotvijver, stadsomroeper, draaiorgeltje, snoepkraam. Het Historisch Weekend van 14 en 15 september is barstensvol leuke activiteiten en bezienswaardigheden voor jong en oud.

Zeist - 'Plekken van Plezier' is zaterdag 14 september het thema van de Open Monumentendag. Bekende en onbekende locaties zijn dan open. Zoals het nauwelijks bekende Christiaan Hugens Theater aan de Wilhelminalaan en de gehoorzaal van de WA hoeve in Den Dolder. Peter de la Mar, coördinator van het Historisch Weekend is blij met de vele activiteiten. "Ruim 25 bijzondere locaties op zaterdag, verspreid over de hele gemeente. Bijvoorbeeld het Poortje van Kersbergen aan de Utrechtseweg, het enige restant van een middeleeuws kasteel. Veel van deze plekken zijn alleen deze dag open voor het publiek en bieden een bijzondere inkijk in het verleden van onze gemeente. Bezoekers kunnen dan ook genieten van rondleidingen, exposities en optredens."

Zondag 15 september staat het gebied rond Slot Zeist vol met historische bezienswaardigheden. Een veldwachter loopt rond om te kijken of de Vossenjacht ordentelijk verloopt. Een troubadour speelt oude liedjes. De la Mar: "Ruim 40 attracties: poppenkastvoorstellingen, boogschieten, napoleontische soldaat en de Hooibalenbieb. De Ridders bezoeken het Slottuintheater zondagmiddag om 15.00 uur. Ze vragen zich af: wat is een handicap en wat is normaal? Iedereen mag komen kijken naar hun avontuurlijke gratis show en iedereen mag meedoen in een heus kasteel. En: wie wil er nou niet stiekem een rammelend harnas aan of veranderen in een jonkvrouw?" Van Slot tot gemeentehuis zijn verschillende activiteiten te vinden. Probeer eens te fietsen op een ouderwetse vélocipède of te lopen op ouderwetse stelten."
Toegang is gratis, voor enkele activiteiten wordt een kleine contante bijdrage gevraagd.

Samenwerken voor mooie Zeister geschiedenis

Programma, plattegrond en informatie op www.geheugenvanzeist.nl. Alle bezienswaardigheden zijn gratis toegankelijk. Open Monumentendag 14 september van 11.00 - 16.00 uur en de Historische Doedag 15 september van 12.00 - 17.00 uur.

Het Historische Weekend is een initiatief van het Geheugen van Zeist. Hierin werken diverse historische organisaties samen om de mooie geschiedenis van Zeist blijvend onder de aandacht te brengen en levend te houden.

Meer berichten