De derde helft is bijna in zicht, de leden van de Driebergse dweilband 'DAD barst los' spelen er vrolijk op los. FOTO: Carol Dohmen
De derde helft is bijna in zicht, de leden van de Driebergse dweilband 'DAD barst los' spelen er vrolijk op los. FOTO: Carol Dohmen

Festivalseizoen blaaskapellen gaat los

Door Carol Dohmen

Dweilbands houden van een feestje

Met muziek een feestje bouwen. De leden van dweilband 'DAD barst los' uit Driebergen kunnen er wat van. Nu het festivalseizoen met dweildagen, carnaval en Koningsdag in het verschiet, weer is begonnen, wordt er wekelijks flink geoefend in het muziekgebouw van Harmonie Aurora.

Regio - Dweilband DAD bestaat uit zo'n 25 leden van uiteenlopend niveau. Aan Joost Visser, muziekleider en trompettist, de uitdaging om na de zomerstop de draad weer op te pakken en de band klaar te stomen voor het eerste optreden volgend weekend. De leden, blazers en een slagwerker, hebben er zin in. In het recent verbouwde muziekgebouw kunnen ze uitstekend terecht. De aanwijzingen van Visser zijn helder: "Dat refrein moet vetter". En: "Zachtjes is niet zonder geluid."

Annemieke de With speelt op de sousafoon. Het is niet alleen het laagste, maar ook meteen het zwaarste instrument van de band. De With is begonnen als slagwerker, maar is er, zoals ze zelf zegt, ingerold. "Ik vind het gezellig om samen muziek te maken en gaandeweg heb ik het geleerd. Eerst heb ik nog eufonium, een kleine tuba, gespeeld en toen kwam ik vanzelf bij de sousafoon." Het is hard werken, in het begin waren een paar noten al genoeg bij een optreden. Nu beheerst ze de techniek steeds beter: "Je hebt wel longinhoud nodig. In het begin oefen je alleen met het mondstuk. Het is vooral een kwestie om je lippen goed te laten trillen. Mensen denken soms dat je hele bolle wangen moet hebben, maar dat is niet zo." Grijnzend: "Als je dat ziet, is de speler meestal moe."
DAD gaat al jaren naar het Heikneuterfestival in Austerlitz. De With: Het is heel gezellig en er komt veel eigen publiek. Lekker op de fiets." Het is een leuke manier om er weer in te komen. In oktober gaan ze naar de Sneeker dweildagen, ze hebben zich opgegeven voor de wedstrijdklasse. "We spelen tegen winnaars, dan ben je extra benieuwd naar de jury rapporten." Visser pept de leden nog even flink op bij het oefenen zonder bladmuziek. Bewegen, blazen en lol maken. "Denk aan je publiek. Maak er een feestje van en haal op het goede moment adem."

Heikneuter Blaasfestival Austerlitz

Op de derde zondag in september wordt in Austerlitz traditioneel het Heikneuter Blaasfestival georganiseerd, door De Heikneuters en Harmonie Erica. Zondag 15 september a.s. voor de 29ste keer. Diverse dweilorkesten en percussiegroepen doen mee. Naast gezellige muziek is er een rommelmarkt met een grote diversiteit aan spullen, waaronder boeken, kleding, speelgoed, platen, cd's en veel snuisterijen. Voor de kinderen is er een springkussen. De officiële opening is om 12.00 uur, de prijsuitslag tussen 17.00 en 18.00 uur.

Meer berichten