De koks Vincent en Khaled en medewerkers Desire, Jolanda en John in de keuken van Ontmoetingscentrum Vollenhove waar iedere werkdag gekookt wordt voor Zeistenaren. Foto: Asta Diepen Stöpler
De koks Vincent en Khaled en medewerkers Desire, Jolanda en John in de keuken van Ontmoetingscentrum Vollenhove waar iedere werkdag gekookt wordt voor Zeistenaren. Foto: Asta Diepen Stöpler (Foto: )

Gezond, lekker en betaalbaar koken voor heel Zeist

Door Asta Diepen Stöpler

Een verleidelijke geur van gebakken ui, groenten en kruiden komt uit de keuken van Ontmoetingscentrum Vollenhove. Daar koken Vincent en Khaled een Syrische maaltijd. Zij zijn twee van de vrijwillige koks. Vijf dagen per week kunnen Zeistenaren op bestelling betaalbare, vers bereide, gezonde maaltijden eten of afhalen.

ZEIST - "'Dit kunnen wij beter', dacht ik toen er weer eens een koerier van Thuisbezorgd voorbij reed. En gezonder, lekkerder en betaalbaarder." Jolanda Fortuyn is coördinator van Ontmoetingscentrum Vollenhove. Haar oorspronkelijke beroep - kok - speelt een rol bij de beslissing om te koken voor buurtbewoners en andere Zeistenaren. "Een dag van te voren bestellen met oog op de inkoop. En dan vanaf 18.00 uur ophalen of in het Ontmoetingscentrum opeten met andere gasten. De kosten zijn 4,50 euro. Het weekmenu stellen we zorgvuldig samen met aandacht voor goede voedingswaarde, voldoende afwisseling en dieetwensen, zoals glutenvrij en halal. De ingrediënten worden zoveel mogelijk bij lokale en regionale bedrijven ingekocht", aldus Fortuyn.

"Onze maaltijdservice is van maandag tot en met vrijdag. Als we meer vrijwilligers-koks hebben, dan komen er de zaterdag en zondag bij. Mensen die graag bij ons willen koken, zijn welkom om te zien of ze ons vrijwilligersteam kunnen versterken. We hebben koks uit Syrië, Polen, Egypte, Italië, Turkije, die gerechten uit eigen cultuur koken. Ook mensen uit andere culturen zijn welkom. Omdat ik van huis uit kok ben, help ik de vrijwilligers waar nodig."
De maaltijden zijn niet alleen gezond en lekker, maar kunnen veel betekenen op ander gebied. "Voor enkele oudere klanten is koken te belastend. Dankzij onze service kunnen ze langer zelfstandig wonen. Een buurtbewoner die lange werkdagen heeft, merkt dat hij meer energie krijgt door onze maaltijden." Inmiddels zijn Khaled en Vincent klaar met het Syrische kip- en groentegerecht; enkele gasten zitten al verwachtingsvol aan tafel.

Ontmoetingscentrum Vollenhove

Bij Ontmoetingscentrum Vollenhove is iedereen welkom. Naast de maaltijdservice kan men gebruiken maken van de computer of workshops volgen. Ontmoetingscentrum Vollenhove is een van de inlooplocaties van Kwintes, waar bezoekers zelf de organisatie doen.

Laan van Vollenhove 12b, 3706 AA Zeist. 030 696 9675. ocvollenhove@kwintes.nl.
Openingstijden maandag t/m vrijdag van 9.00 - 19.00 uur.

Meer berichten