Gildegids Mieke Kroep richtte de presentatie in over de bedrijvigheid van de Hernhutters.
Gildegids Mieke Kroep richtte de presentatie in over de bedrijvigheid van de Hernhutters. Carolien Paasman

Het verhaal van Slot Zeist

18 april 2022 om 06:51 Overig

ZEIST De geschiedenis van Slot Zeist is voortaan te zien op een gratis toegankelijke, vaste tentoonstelling. Wethouder Fluitman verrichtte de officiële op vrijdag 15 april; de feestelijke afronding van een project dat het Geheugen van Zeist onder leiding van Peter de la Mar heeft uitgevoerd.


Toeristen en Zeistenaren staan niet meer voor een dichte deur als er een televisieopname of een trouwerij is. Ze kunnen dan in de Karperzaal -in het souterrain- kennismaken met de geschiedenis.  

Gratis toegang tot interactieve vaste expositie

Om ‘Het verhaal van Slot Zeist’ zichtbaar te kunnen maken was een ruil van zalen nodig. In de Van de Poll-kamer was eerder een expositie met historisch materiaal van Slot Zeist ingericht. Die ruimte is ingeruild tegen de Karperzaal.

VERNIEUWEND In de afgelopen twee jaar is hard gewerkt aan deze nieuwe vaste tentoonstelling in en over Slot Zeist. Projectleider De la Mar had zich ten doel gesteld om ,,het verhaal van Slot Zeist op een vernieuwende manier te vertellen: groots, interactief en publieksgericht.’’ De bezoekers van de opening waren eensgezind van mening dat dat heel goed is gelukt.

Bezoekers worden in vijf tijdvakken meegenomen langs de belangrijkste periodes uit de historie van dit schitterende lustoord. Je volgt de bouw van Slot Zeist, van 1677 tot 1686, met een animatiefilm waarop te zien is hoe klein Zeist toen was. Het huidige stratenplan van het Zeister centrum en de lange zichtassen zijn daarop al zichtbaar. En je krijgt een minzame glimlach van Willem Adriaan van Nassau zelf.

SCHUIFRAAM Leuk is ook het schuifraam dat je als bezoeker mag bedienen. Slot Zeist is het eerste bouwwerk waar dit vernuftige ontwerp is toegepast.

Vanzelfsprekend is er aandacht voor de Hernhutters die zich in 1745 in Zeist vestigden en het Broeder- en Zusterplein bouwden op de weides achter het Slot. In de expositie in de Karperzaal is aandacht voor de bedrijvigheid van de Hernutters.

Slot Zeist is van dinsdag tot en met zondag open van 11.00 tot 17.00 uur. U bereikt de nieuwe expositie via de Orangerie in de rechtervleugel.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie