Walk of Peace van middelbare scholieren door centrum van ZEIST


Walk of Peace van middelbare scholieren  door centrum van ZEIST. Scholieren van de Breul en de Vrije Hoge school Zeist gaan in gesprek met burgmeester Koos Janssen over het onderwerp vrede.
Walk of Peace van middelbare scholieren door centrum van ZEIST. Scholieren van de Breul en de Vrije Hoge school Zeist gaan in gesprek met burgmeester Koos Janssen over het onderwerp vrede. (Foto: Mel Boas)

Walk of Peace van middelbare scholieren door centrum van ZEIST

Zeist - Maandag 23 september. Aan het begin van de vredesweek liepen een kleine 25 middelbare scholieren een walk of peace van de Klinkert (Bibliotheek Idea) naar het gemeentehuis. Bij het gemeentehuis opende burgemeester Koos Jansen de deuren van de oude raadzaal en ging hij in gesprek over het thema vrede met de middelbare scholieren. De walk of peace werd georganiseerd door het Platform levensbeschouwing en religie. Het Platform L&R is een lokaal initiatief dat nieuwe leven is ingeblazen naar aanleiding van de aanslagen op Charli Hebdo in Parijs. De walk of peace is onderdeel van de nationale vredesweek van 21 tot 29 september georganiseerd door PAX voor de vrede.

De Walk of peace werd vooraf gegaan door een workshop van 'Musicians without borders'. Chris Colleye trainer van deze organisatie probeert door middel van muziek mensen, die elkaar niet vertrouwen uit conflictgebieden nader tot elkaar te brengen. Hierbij gebruikt hij het hulpmiddel muziek en mensen laten musiceren om een veilige omgeving te creëren en de communicatie tussen mensen te openen.

In de oude raadzaal ging Burgemeester Koos Janssen in gesprek over het thema Vrede. Naar aanleiding van de dialoog over wat vrede voor iedereen betekende, werd hem dat ook gevraagd. De burgemeester probeert dagelijks in Zeist aan vrede te werken door recht te doen aan de mensen in Zeist. Daarmee het goede leven in Zeist te bevorderen zodat mensen in harmonie naast elkaar kunnen leven. Ook al zitten groepen elkaar daarbij soms in de weg. Waar mensen ook het recht hebben om een keer niet happy te zijn.

Voor de burgmeester wordt het werken aan Vrede het beste verwoord door het Afrikaanse woord Ubuntu, uitgesproken als oe-BOEN-toe. Ubuntu is afkomstig uit de Afrikaanse filosofie. Vrij vertaald betekent het Ik ben omdat wij zijn of Menselijkheid tegenover anderen. Waarbij iedereen in Zeist de mogelijkheid moet hebben om zichzelf op zijn manier te ontplooien zonder daarbij de ander te belemmeren of zijn of haar wil op te leggen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden