Burgemeester in gesprek met A van Sabben (Nieuw-Guinea in '61/62), Floortje van Riet (Afghanistan '08), Kimberley Baarh (Bosnië '04/05  Afghanistan '07/09) Willem Peletier Balkan (Jaren 90) Foto: Mel Boas
Burgemeester in gesprek met A van Sabben (Nieuw-Guinea in '61/62), Floortje van Riet (Afghanistan '08), Kimberley Baarh (Bosnië '04/05 Afghanistan '07/09) Willem Peletier Balkan (Jaren 90) Foto: Mel Boas (Foto: Mel Boas)

11de lokale veteranendag

door Mel Boas

Gelijkgestemd maar zeker niet gelijk

Zaterdag 28 september organiseerde de gemeente Zeist voor de 11de keer een lokale veteranendag Deze bijeenkomst op het gemeentehuis is voor mensen uit Zeist, die gediend hebben in een van de onderdelen van he Nederlandse Leger. De bijeenkomst is geen plek waar het militaire aspek van het dienen veel aandacht krijgt. Het is vooral een bijeenkomst om goede verhalen en momenten van betekenis te delen met gelijkgestemden.

Zeist - In zijn voordracht viel het burgemeester Koos Janssen op hoe divers de groep veteranen is. Hij sprak zijn waardering uit voor de inzet van de aanwezigen en de offers, die veteranen brengen min het belang van de vrijheid. Later nam de burgemeester uitgebreid de gelegenheid om informeel met de oud gedienden in gesprek te gaan.

De diversiteit van de groep oud militairen is best opvallend. Toch hebben zij allemaal wat gemeen. Intense ervaringen in een oorlogs- of conflict gebied. Ook de ervaring van het zijn van veteraan in de burgermaatschappij werd door Zeisternaar Niels Roelen besproken in zijn verhaal.

Niels Roelen was als soldaat in Afghanistan. Tijdens een voordracht in groep 4 van zijn dochtertje vroeg een leerling hem of hij mensen heeft gedood. ,,Dat had ik niet verwacht. In mijn verwarring ben ik zo lang stil, dat ik het niet meer kan ontkennen. Daarna vertel ik dat doden soms onvermijdelijk is." Een paar weken later merkt Roelen dat zijn dochter afstand tot hem hield. Totdat het hoge woord er uitkomt: ,,Papa, ben jij een moordenaar?" Roelen heeft inmiddels 2 boeken over zijn ervaring geschreven.

'Leven na Uruzgan' aangrijpende verhaal van een Nederlandse soldaat die na een heftige missie in Uruzgan opnieuw zijn weg moet vinden in de maatschappij. Hij spreekt regelmatig op bijeenkomsten zoals deze.

Het verhaal van Niels Roelen maakte wat los bij de mensen, waardoor zij al snel vooral met elkaar in gesprek gingen. Voor hen die dat niet wilde was er de gelegenheid om een film te bekijken over Zeist in oorlogstijd. De bijeenkomst werd afgesloten met een gezamenlijke lunch in de centrale hal van het gemeentehuis.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden