Maarten Tros (l) en Igmar Rip (r) zijn er van overtuigd dat iedereen muziek kan maken. Je hebt altijd je stem bij je. FOTO: Carol Dohmen
Maarten Tros (l) en Igmar Rip (r) zijn er van overtuigd dat iedereen muziek kan maken. Je hebt altijd je stem bij je. FOTO: Carol Dohmen (Foto: )

Succesvolle training MuziekGeluk

door Carol Dohmen

Vuurwerk voor het brein

Terwijl aan de ene kant van de straat de gemeente bewoners bijpraat over de voortgang van het Hart van Austerlitz, geeft aan de andere kant Igmar Rip een bijzondere training: MuziekGeluk. Vol vuur vertelt hij over zijn missie mensen te bewegen om muziek in te zetten bij het verrichten van zorgtaken. De praktische training geeft handvatten die meteen in de praktijk kunnen worden gebracht.

Austerlitz - Igmar Rip weet het zeker, met muziek kun je wonderen verrichten. Ruim 10 jaar zorgde hij samen met zijn vader voor zijn moeder, die aan dementie leed. Voor hem was het vanzelfsprekend hier muziek bij te gebruiken en hij merkte dat de zorgtaken veel makkelijker verliepen met muziek. Hij dook dieper in de materie en ontdekte dat muziek een bijzondere werking op het brein heeft. Inmiddels is hij dé expert op dit gebied en geeft hij trainingen in binnen- en buitenland. Rip: "Muziek zorgt voor vuurwerk in de hersenen, met één muziekprikkel activeer je miljoenen hersencellen. Zo worden er talloze verbindingen gemaakt. Je kunt je voorstellen wat dat doet in het brein van mensen met dementie. En wat blijkt: muziek die mensen horen tussen hun 15de en 25ste levensjaar zit zó diep opgeslagen in het brein, dat zelfs Alzheimer dat niet aantast. Muziek door de dag, zeker op stressvolle momenten, maakt minder angstig en onrustig. Het is aangetoond dat er minder narcose nodig is wanneer mensen tijdens een operatie muziek horen." Het gemêleerde publiek zingt tijdens de training vrolijk samen, als afwisseling op de theorie en voorbeelden. Rip wordt hierbij begeleid door Maarten Tros, projectleider van het muziekproject. Tros woont sinds twee jaar met zijn gezin in Austerlitz. In het dagelijks leven is hij muzikant en muziekdocent en hij zocht een gelegenheid bij te dragen aan de onderlinge verbondenheid in het dorp. "We zijn hier juist komen wonen, omdat mensen hier naar elkaar omkijken." Hij kende Igmar van theateroptredens en wist van zijn MuziekGeluk activiteiten. Toen Tros hoorde van het project Austerlitz Verbindt, waar gewerkt wordt aan nieuwe manieren om generaties met elkaar te verbinden, zag hij zijn kans schoon. Tros: "We hebben straks geweldige voorzieningen in het Hart van Austerlitz, alle generaties zijn er vertegenwoordigd. Met het muziekproject kunnen we zorgen voor verbinding tussen ouderen en jongeren. Zo lopen we al een beetje warm." De trainingen van Igmar Rip richten zich met name op zorg voor mensen met Alzheimer. In zijn methode staat deze mens centraal, de eigen (muziek-) smaak, net als de unieke zorgsituatie. Ook voor de mantelzorger brengt muziek verlichting. Rip: "Het mes snijdt aan twee kanten, de zorg wordt voor beiden minder stressvol." Hij benadrukt het belang van oprechte aandacht. "Muziek haalt herinneringen boven, dat stijgt uit boven het wel of niet mooi vinden. Daar hoort emotie bij, soms verdriet. Dat mag er ook zijn." Over twee weken gaat de training, waarbij nieuwe mensen kunnen aanhaken, weer verder.

Meer berichten