Foto: Gemeente Zeist

Week van de burgemeester

Column burgemeester Koos Janssen

Maandag 30 september spreek ik Marianne Kallen-Morren. Zij is voorzitter van de Soroptimisten Zeist. Op donderdag 10 oktober om 19.00 uur draait in Figi de film Sold. Het is een initiatief van Free a Girl, tegen kindermishandeling en kinderprostitutie. De soroptimisten ondersteunen dit project en vragen mij een openingswoord te spreken. Ik zeg toe daarvoor beschikbaar te zijn. Ook overleg ik in de loop van de dag met medewerkers en politie diverse keren over veiligheid in Zeist. De bespreking van het veiligheidsplan 2020 – 2023 met de gemeenteraad op 7 november wordt voorbereid. Ook bij de eigen veiligheid van functionarissen en hulpverleners staan we stil. Het gaat daarbij om veiligheid publieke taak en weerbaarheid. Met de politie neem ik actuele incidenten door, zoals schennispleging in een buurt, een poging tot zelfmoord, woninginbraken en autokraak.

In de B&W vergadering op dinsdag nemen we besluiten op het vlak van de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra) en de inkoop en contractmanagement van Jeugdzorg en WMO-begeleiding. Ook praten we bij over het masterplan buitensportaccommodaties, de verkeerscirculatie in het centrum en het groen-ontwerp van de openbare ruimte in het gebied Utrechtseweg Noord.

Woensdag ontmoet ik samen met gemeentesecretaris René Grotens de burgemeester en secretaris van een collega-gemeente. Zij oriënteren zich op een werkconferentie met hun gemeenteraad en vragen ons of we daarbij behulpzaam kunnen zijn; meedenken en meedoen. We verkennen de thema's positie in de regio en participatie van inwoners. Samen met sportwethouder Sander Jansen spreek ik rond het middaguur op het gemeentehuis met topjudoka Noël van 't End. Hij is samen met zijn ouders en zijn zus. Noël, opgegroeid in Den Dolder en Zeist, is onlangs wereldkampioen judo tot 90 kilogram geworden. Een super prestatie!! Wij zijn onder de indruk van Noël en het gezin. De weg naar de top is lang en vol weerbarstige gebeurtenissen. Het is supergaaf en knap van deze 28-jarige sporter en alle mensen om hem heen dat dit is bereikt. Inmiddels is Noël alweer begonnen met trainen. 's Middags heb ik werkoverleg met kinderburgemeester Melief Winter. We spreken over de activiteiten en werkwijzen voor de komende tijd. Ik verheug me er op.

Donderdag woon ik het najaarscongres bij van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters. Thema's zijn maatschappelijke onrust, dilemma's en polarisatie. Het gaat over ontwikkelingen, ervaringen en oplossingsrichtingen; de handelingsmogelijkheden voor een burgemeester. 's Avonds is er een werkbijeenkomst met de gemeenteraad. We bereiden voor in november een nieuwe ronde van de Maaltijd van Zeist voor. Het doel is met inwoners en ondernemers te spreken over de toekomst van Zeist.

Vrijdag verdiep ik me samen met een aantal collega-burgemeesters in democratische dilemma's. Dat doen we samen met communicatiedeskundige Guido Rijnja en filosoof Ivo Brughmans. Het gaat om het omgaan met tegenstrijdigheden, spanningsvelden en dilemma's in de samenleving. Zaterdag is een hartelijke bijeenkomst voor nieuwe inwoners op het gemeentehuis. Zondag geniet ik van het najaarsconcert van het internationaal liedfestival op de zolder van Slot Zeist. Robert Schumann: Myrten; de herfst krijgt nog meer kleur.

Koos Janssen
Voor reactie: jjlm.janssen@zeist.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden