Mark de Wit en zijn vrouw Karlijn de Wit op de snelweg naar Den Haag toe.
Mark de Wit en zijn vrouw Karlijn de Wit op de snelweg naar Den Haag toe. (Foto: Eigen archief)

Ook voor Werkhoven is de maat vol; boerenprotest Malieveld

Door Agnes Laurens

Vorige week dinsdag 1 oktober gingen duizenden boeren uit het hele land demonstreren in Den Haag op het Malieveld. Ze zijn allemaal boos op de politiek in Den Haag. De laaste jaren hebben boeren steeds te maken met veranderende regelgeving en word er in de media vaak een negatief beeld geschetst over de sector, terwijl deze een van de beste te wereld is. Dit maakt dat de emmer is overgelopen bij de boeren. Het boerenbestaan wordt door alle regelgeving steeds moeilijker. De druppel die de emmer deed overlopen was de aankondiging om de veestapel te halveren, om de landelijke stiktofcrisis op te lossen.

Werkhoven - Ook voor Mark de Wit, melkveehouder uit Werkhoven, is de maat vol. Ongeveer een jaar geleden heeft hij koeien weg moeten doen, door de invoering van fosfaatrechten. De Wit heeft vorig jaar acht procent moeten inleveren t.o.v. een pijldatum in 2015.


Om zijn onvrede te uiten ging De Wit ook naar de demonstratie op het Malieveld. Hij klom als gewoonlijk op de trekker, maar nu om via diverse snelwegen naar Den Haag te rijden. Op één van de snelwegen kwamen de trekkers vanuit andere snelwegen invoegen. "Dat vond ik echt een mooi gezicht. Al die trekkers op een rij. Je hebt dan toch een saamhorigheidsgevoel.", vertelt De Wit. Met een glimmend gezicht voegt hij eraan toe: "Langs de weg stonden zelfs allemaal mensen de trekkers toe te juichen en te klappen. Dat was echt een mooi gezicht en dan voel je je ook echt gewaardeerd en gesteund." De sfeer onder de boeren was goed tijdens de demonstratie. Niet alleen boeren, ook uit de sector, die de boeren steunden in hun protest tegen de maatregelen uit landelijke politiek.

De Wit wil graag meer waardering voor zijn vak. Graag wil hij nog zo'n dertig jaar door als boer, maar dat kan niet als de politiek wispelturig is in haar gedrag rondom de regelgeving. En het liefst ziet hij dat zijn kinderen de boerderij gaan overnemen, maar wel als de politiek tijdig duidelijkheid geeft over richtlijnen. Dan kan De Wit zijn bedrijfsplan erop instellen, en valt het boerenbedrijf op gezonde manier door te gaan. In 1984 is het melkquotum ingevoerd en in 2015 afgeschaft, waarna er in 2018 fosfaatrechten kwamen en nu is er een stikstofprobleem.

Op dit moment heeft boer De Wit 100 koeien in de wei staan. Het werken met vee is volgens De Wit het leukste om te doen.

Generaties lang

Boeren zit in zijn genen. Mark de Wit groeide op in een boeren familie. Zijn overgrootvader is honderd jaar geleden met deze boerderij begonnen en is generaties lang overgedragen aan familieleden. Deze prachtige traditie wil hij graag in ere houden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden