Ivanka van de Wardt en Marloes Klok zetten zich in voor vrouwen die ziek thuis zitten na een depressie of burnout. FOTO:  Ellis Plokker
Ivanka van de Wardt en Marloes Klok zetten zich in voor vrouwen die ziek thuis zitten na een depressie of burnout. FOTO: Ellis Plokker (Foto: Ellis Plokker)

Creatief traject voor vrouwen

Herstel na depressie of burn-out

Door Ellis Plokker

Ivanka van de Wardt en Marloes Klok bieden sinds kort een traject met creatieve dagbesteding aan, voor vrouwen die herstellen van een burn-out of depressie. Het traject duurt 12 weken en is gericht op herstel en persoonlijke ontwikkeling.

Zeist – Van de Wardt en Klok hebben een atelier ingericht in een oud kantoorpand in Zeist. Daar kunnen vrouwen, die kampen met de nasleep van een psychische aandoening, een dagdeel per week werken aan hun herstel. Ze werken aan creatieve projecten en aan hun persoonlijke ontwikkeling met behulp van kleine opdrachten. Dat vinden Van de Wardt en Klok heel belangrijk, want het creatieve aspect zorgt voor groei van het zelfvertrouwen, door de combinatie met persoonlijke ontwikkeling ervaren de vrouwen weer plezier en vergroten ze hun zelfredzaamheid. Klok: "Deze vrouwen zijn lang ziek geweest. We werken doelgericht en met een stappenplan."

Het traject van Stichting Creatief Herstel voorziet daarmee in een maatschappelijke behoefte. Van de Wardt vertelt dat de vrouwen die aan het traject deelnemen vaak in een impasse beland zijn: "Sommige vrouwen zijn al meer dan twee jaar ziek, mede doordat de wachttijden in de psychische zorg heel lang zijn. De therapie duurt meestal een jaar of langer. Daarna zijn ze niet meteen klaar om weer aan het werk te gaan." Sommige vrouwen verliezen hun baan en een deel van hun netwerk. Klok: "Ze verliezen voor hun gevoel de aansluiting met de maatschappij."

Van de Wardt en Klok benadrukken dat ze geen hulpverleners zijn en dat het traject niet bedoeld is als therapie. Klok: "We zijn ervaringsdeskundigen, maar geen therapeuten. Het doel van het traject is het herwinnen van zelfvertrouwen, het maken van keuzes en het ontdekken van nieuwe mogelijkheden." Van de Wardt: "De kans op terugval wordt kleiner als je iets doet wat bij je past en waar je plezier in hebt. Daarom richten we ons op het terugbrengen van structuur in het leven, om stappen vooruit te zetten naar verder herstel."

Workshops bij Creatief Herstel

Klok en Van de Wardt hebben onlangs de Stichting Creatief Herstel opgericht, waar ze zelf voorlopig als vrijwilliger werken. Ze hebben ook een aanvraag gedaan voor een ANBI-status. Dat houdt in dat giften aan de stichting aftrekbaar zijn. Dat is nodig, want het traject is gratis voor de deelnemende vrouwen. Stichting Creatief Herstel geeft in Zeist ook workshops, waaraan iedereen uit de regio kan meedoen. De opbrengst van de workshops gaat naar de stichting. www.stichtingcreatiefherstel.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden