Deze volledige ingerichte ambulance heeft stichting Urgenta in 2018 aan een ziekenhuis in Moldavië geschonken. V.l.n.r. Jan Scheerder, medisch directeur Gusanu Ion en Arnold van Rijn. Foto: Urgenta.
Deze volledige ingerichte ambulance heeft stichting Urgenta in 2018 aan een ziekenhuis in Moldavië geschonken. V.l.n.r. Jan Scheerder, medisch directeur Gusanu Ion en Arnold van Rijn. Foto: Urgenta. (Foto: Stichting Urgenta)

Technische hulp uit Zeist voor ziekenhuizen Moldavië

Door Asta Diepen Stöpler

Moldavië is een van de armste landen van Europa. De gezondheidszorg is er niet goed. Zeistenaar Jan Scheerder (71) helpt sinds 15 jaar Moldavische ziekenhuizen aan goede basisvoorzieningen op het gebied van zuurstof en perslucht.

Zeist - Vanaf 2004 helpt stichting Urgenta Moldavische ziekenhuizen met de aanleg van moderne installaties voor medische gassen. Jan Scheerder - oud-technisch adviseur van het UMC - is mede-oprichter en voorzitter. "In ruim 10 ziekenhuizen hebben we systemen aangelegd voor zuurstof- en perslucht. Vaak stonden voorheen de zuurstofflessen naast het bed van patiënten, als ze al zoveel geluk hadden dat ze zuurstof kregen. Dit gas is zeer explosief en daarom moet er een apart stenen gebouwtje komen voor de opslag. Ons team technici leggen de aansluitingen bij de ziekenhuisbedden en het buizenstelsel aan naar de acute opvang, intense care en andere afdelingen. Per ziekenhuis gaat het al gauw om 2 kilometer koperen buis."

Scheerder is deze week in Moldavië voor het opstellen van contracten. In het vroege voorjaar gaat hij mee voor de daadwerkelijke aanleg van de voorzieningen. "De voorbereidingen ter plekke moeten eerst 100% op orde zijn, voordat wij er gaan werken." Ieder ziekenhuis moet een tegenprestatie leveren voor de geboden hulp. "In de vorm van transport, huisvesting en catering van ons team, plus enkele voorbereidingen zoals de bouw van een opslaggebouw."

Naast deze hulp, staan Scheerder en zijn team medici bij op andere manieren. "Een oogarts in het ziekenhuis van Hincesti werkt onder zeer primitieve omstandigheden. Zij is de enige oogarts voor 300.000 mensen. We hebben voor haar een operatiemicroscoop en een oogheelkundige unit, gekregen van een Nederlands ziekenhuis. Hiermee kan ze haar patiënten goed helpen."
Stichting Urgenta zoekt mensen met technisch inzicht en talent om incidenteel of regelmatig mee te gaan voor dit soort projecten in Moldavische ziekenhuizen. Informatie via www.urgenta.nl.

Hulp via stichting Urgenta

De Stichting Werkgroep Urgenta is een non- profit hulporganisatie (NGO) die zich bezig houdt met ontwikkelingswerk in Moldavië. Urgenta biedt ontwikkelingshulp door middel van technische projecten in de medische sector. De hulporganisatie bestaat louter uit vrijwilligers. www.urgenta.nl
Stichting Urgenta wordt financieel volledig gesteund door de Afas Foundation in Leusden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden