Vrijwilligers aan de slag om nieuwe heide te maken.
Vrijwilligers aan de slag om nieuwe heide te maken. (Foto: Rutger van den Hoofdakker)

Succesvolle Buur-Natuurdag Kerckebosch

Zeist - Het Utrechts Landschap beheert in Zeist al jarenlang het Landgoed Heidestein. In de aansluitende wijk Kerckebosch wordt hun rol als beheerder en natuurontwikkelaar steeds meer duidelijk. De wijk zelf is sinds het nieuwe woonproject circa 6 jaar geleden voortdurend in ontwikkeling.

Tijdens een presentatie van de Buur-Natuurdag in Kerckebosch toont boswachter Maarten den Hartog van het Utrechts Landschap welke dieren en planten er gesignaleerd zijn in het natuurgebied en de wijk. Een soort kwisvraag. De zanghagedis en de ree zijn makkelijk te raden door de circa 35 aanwezigen, maar de stekelbrem is onbekend. 'Eigenlijk heeft de natuur aan biodiversiteit alleen maar gewonnen sinds de nieuwbouw', zegt Maarten. 'We letten vooral op biodiversiteit en productie van hout is niet ons doel. De recreatie in het gebied speelt ook een duidelijke rol en daarom onderhouden we samen met vrijwilligers ook wandel- en fietspaden.'

Op de hoek waar ooit de Prinses Margrietlaan en de Prinses Irenelaan waren, gaan de aanwezigen zelf aan de slag om nieuwe heidevelden te creëren. De straten en gesloopte flats zijn er niet meer, maar op de zandgrond en open plekken tussen het bos moet nieuwe natuur komen. Het is mooi dat vele bewoners van Kerckebosch zo betrokken zijn met de natuur.

door Rutger van den Hoofdakker www.utrechtslandschap.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden