Persoonlijk daten wint het op kwaliteit van online datingsites

Landelijk - Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat online datingsites slordig omgaan met de privacy* van hun leden. Daarnaast is de persoonlijke onveiligheid en de kans om geconfronteerd te worden met fraudeurs aanwezig**.

Nep profielen worden ingezet en gegevens worden misbruikt en verkocht. Volgens Michaela ten Siethoff, matchmaker bij Toekomst Relatiebemiddeling, moeten singles zich beter bewust zijn van de risico's die ze lopen bij het online daten.

Datingwereld is big business, oppervlakkigheid neemt toe

Het aantal singles in Nederland neemt explosief toe. In Nederland zijn er bijna 3 miljoen alleenstaanden. En het worden er steeds meer. Over 20 jaar leeft bijna een op de vier volwassenen alleen is de voorspelling.

"Het vinden van een nieuwe partner leeft in de media. Er zijn verschillende datingprogramma's op TV, zoals First Date, Iris en de 12 dates, Married at first sight, waar Nederland graag naar kijkt", aldus Ten Siethoff.

"Reclames willen ons doen geloven dat het heel simpel is om een nieuwe partner te vinden. Even online daten, Tinderen en je kunt op pad met je nieuwe liefde. De realiteit is echter totaal anders. Veel mensen zitten er niet op te wachten om met een foto en een persoonlijk verhaal op internet te staan, urenlang online profielen te scannen en eindeloos te mailen voordat er een oppervlakkige kennismaking komt, áls die er überhaupt komt."

Offline daten via een datingbureau is veilig

Een goed datingbureau begint met een gedegen intakegesprek waarbij de matchmaker samen met de klant een profiel maakt. Alle leden worden thuis bezocht en hun wensen worden in kaart gebracht. Persoonlijke gegevens, in eerste instantie nog heel beperkt, worden alleen tussen klanten uitgewisseld als beiden akkoord zijn met de match. Er zijn geen persoonlijke gegevens of foto's online te vinden waardoor discretie gewaarborgd is. De door de matchmaker aan elkaar gekoppelde kandidaten gaan op een blind date. Daar maken zij kennis met elkaar en besluiten na een of meerdere ontmoetingen of er een match is.

De professionele matchmaker begeleidt het hele dateproces en werkt volgens de wettelijke AVG regels.

"Mensen die op zoek zijn naar een serieuze relatie en er zeker van willen zijn dat ze niet te maken krijgen met fraudeurs kiezen beter voor een datingbureau voor persoonlijke relatiebemiddeling", zegt Michaela ten Siethoff.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden