Schoolteam Nije-Kroost zet uitdagingen om in positiviteit

Zeist - Het enorme tekort aan leerkrachten zorgt voor grote zorgen in het basisonderwijs. In 2020 zijn er – volgens voorspellingen – 4.200 onvervulde vacatures. Minister Slob zegde afgelopen vrijdag 460 miljoen toe om het onderwijs te helpen. Helaas is dat geen oplossing voor de komende maanden. Wie staat er voor de klas als een leerkracht vertrekt? Sommige scholen denken aan een vierdaagse lesweek, of aan het stoppen met onderwijs geven aan 4-jarigen. En owee als de griep uitbreekt…. Scholen lijken de gevolgen van het lerarentekort bij ouders neer te gaan leggen. Zo niet de Nije-Kroost in Zeist. Als team staan de leraren op de NijeKroost pal voor de school, en nemen zij op positieve wijze het heft in handen.

Een kleine online rondgang leert dat bijna elke basisschool in Zeist vacatures heeft. Ook NijeKroost heeft open plekken, aldus schoolleider Annemiek Heggers, die sinds september interim aan de school verbonden is. Ze vervangt tijdelijk de directeur. Drie leerkrachten verlieten de school vlak voor de zomervakantie om elders een uitdaging aan te gaan en vervanging werd met moeite gevonden. De school trok een ervaren kracht en een zijinstromer aan die bezig was de PABO af te ronden. Maar nu binnenkort een juf met zwangerschapsverlof gaat, ontstond een acuut probleem. Op een advertentie kwamen geen reacties.

Er werd flink vergaderd. Voor het weekend presenteerde het team de toekomstplannen aan ouders en daarbij staat positivisme centraal. Het team zet de schouders eronder en neemt verantwoordelijkheid voor het continueren van goed onderwijs. 'We klagen niet, we doen!' Door zorgvuldig te kijken naar het talent van iedere leerkracht afzonderlijk kan het team op de beste wijze worden ingezet. Wie kan een drukke klas aan? Wie kan nog een dagje extra werken? Twee kleine klassen worden samengevoegd, en een team van 2 leerkrachten heeft de herfstvakantie gebruikt om een speciaal programma op te stellen voor deze combinatieklas. Door de samenvoeging blijft er ook ruimte voor ondersteuning van beginnende beroepskrachten. Met de nodige creativiteit is de formatie weer rond en is er volop aandacht voor de leerlingen en ondersteuning van de leraren. Een positieve juf of meester voor de bovenbouw is nog altijd meer dan welkom. Maar hoe dan ook, zegt Heggers, staat het team er voor de leerlingen.

Hoe moet het nu verder, in het onderwijs? Met een eenmalige injectie van 460 miljoen zal de positie van een leraar er niet structureel op vooruit gaan en zullen er dus ook niet méér leraren bij komen. Mijnheer Slob, een beroepsgroep uit het slob trekken begint met beeldvorming.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden