Expositie De Zilver-Kamer in gemeentehuis

Zeist - Tin is een zogenaamd witmetaal. De kleur van zuiver tin ligt tussen zilver en aluminium in. Maar tin met toevoegingen (lood, koper, antimoon of bismut) is, als van oorsprong of met een bepaalde regelmaat schoon wordt gemaakt, zilverkleurig. Tin is veel goedkoper dan zilver. Meer mensen konden zich tinnen voorwerpen permitteren, vandaar de naam 'armenmensenzilver'.

Daarom heeft Stichting De Zilver-Kamer onderzoek gedaan wat de betekenis is geweest van tin in Zeist en de regio. Het is gebleken dat Zeist niet alleen naam heeft gemaakt met de zilverindustrie, maar ook met de tinindustrie. In Zeist en de nabije omgeving zijn 14 tinnegieterijen geweest. Een goede reden om hierover een expositie te maken en een publicatie te schrijven om de inwoners van Zeist en de regio het belang van de tinindustrie te laten zien en lezen. Daarbij blijkt dat de originele kleur van tin en zilver vrijwel gelijk zijn.

De expositie gaat over de tinnegieterijen in Zeist vanaf midden 18e-eeuw. Voor velen een verrassing de combinatie Zeist-tin. Er zijn twee periodes te onderscheiden, 1758-1853 en 1923-1993.

In de eerste periode kende de Evangelische Broedergemeente een tinnegieterij. De tweede periode begint met de tinnegieterij van de Gero (1923-1954). Fraai vormgegeven voorwerpen door kunstenaars zijn toen geproduceerd. In het kielzog van de Gerofabriek ontstonden kleinere tinnegieterijen. Soms werden zij door oud-medewerkers van de Gero opgericht. Zelfs Gerritsen & Van Kempen (1936-1938) waagde zich eventjes aan het produceren van tinnen memorabilia voor gebeurtenissen in het Koninklijk Huis.

Geëxposeerd wordt uit de collectie van Stichting De Zilver-Kamer en bruiklenen van Zeister tinnegieters.

Dank aan de heer Lode Borgsteijn die sprak namens de tinnegieters uit Zeist en vertelde over het ambacht van tinnegieter. Samen met wethouder Marcel Fluitman plaatste hij een tinnen schenkkan in de vitrine als openingshandeling (ook te zien op de volgende link: openingshandeling expositie tin - klikken op het onderstreepte is voldoende om de film te zien). Boven links de voorzitter van Stichting De Zilver-Kamer, de heer Rudi Boekhoven. Op de wand hangen 'oude' advertenties die te maken hebben met de reclame-uitingen over tin van de Gerofabriek uit de twintiger jaren, dit in combinatie met oude foto's van tinnen voorwerpen. Geheel rechts zijn spreekwoorden met het begrip tin te vinden.Speciale aandacht in de vitrines is er voor de verschillende tinnegieterijen uit Zeist en de regio. Vrijwel allen hebben veel materiaal aangeleverd dat door hen is gemaakt.

Naast de tinnegieterijen zijn er ook producten te zien van de Gerofabriek, de samenwerking met Plateelbakkerij Zuid-Holland (keramiek) en de glasfabriek Leerdam. Verder is er aandacht voor het Rembrandtjaar: de nachtwacht in tin reliëf in diverse uitingen, een Rembrandtbeker en het exportmerk Rembrandt.

Op het touchscreen zijn een viertal films te bekijken over de tinindustrie. Deze films zijn ook op de site www.zilverkamerzeist/historie te zien, rechterkolom (bovenaan).

De expositie is een initiatief van en ingericht door Stichting De Zilver-Kamer, als partner van Het Geheugen van Zeist.Boek over buitenplaats hotel kasteel Kerckebosch

In de Zeister bossen aan de Arnhemse Bovenweg ligt een bijzondere buitenplaats: Kasteel Kerckebosch. De torens, raampartijen en opmerkelijke details stellen bezoekers voor een raadsel. Uit welke dateert dit bouwwerk? Die geschiedenis is nu uitgezocht door R.P.M. Rhoen, oud-gemeentearchivaris van Zeist.

't Kerckebosch is in 1911 gebouwd door jhr. Egbert Lintelo de Geer. Als liefhebber van de gotische bouwstijl gaf hij het de uitstraling van een eeuwenoud kasteel. Zijn kleinzoon acteur Ursul de Geer deelt samen met zijn broer Titiaan die zilversmid is familie-herinneringen aan 't Kerckebosch. Een rondleiding in woord en beeld nodigt uit tot verkenning van de schatten in en om dit intrigerende gebouw.

Het hier gevestigde hotel en restaurant Kasteel Kerckebosch staat sinds 2015 onder leiding van hotelier Ingmar Sloothaak en patron-cuisinier Hans van Triest. 'Er is hier zoveel te zien! Gasten vragen altijd naar de geschiedenis en die komt met dit prachtige boek nu echt tot leven.'

Dit bijzondere boek is te koop aan de hotelreceptie en bij diverse boekhandels in Zeist voor € 9,95.

Hotelzilver Figi van de laatste 100 jaar

In de hotellobby van Hotel Theater Figi is de collectie hotelzilver van Figi over de afgelopen 100 jaar te zien. Het serviesgoed geeft een extra accent aan de expositie.

Op de expositie is ook de collectie taartscheppen met bijzondere vormen (minimaal vier verschillende technieken per taartschep) van Stichting De Zilver-kamer te zien die allen gemaakt zijn in Zeist, samen met een prijswinnend ontwerp van een 7-delige pannenset door Dick Simonis uit 1958.

Begin december zal in de lobby een tafelvitrine geplaatst worden met een feestelijk gedekte dis in kerstsfeer. Hierin zullen nieuwe aanwinsten van De Stichting te zien zijn.

De expositie is gratis te bekijken.

Stichting De Zilver-Kamer zoekt vrienden

J.A.A. Gerritsen (1840-1925), de stamvader van de Zeister zilverindustrie.Stichting De Zilver-Kamer is een van de erfgoedpartners van Zeist en onderdeel van Het Geheugen van Zeist. De Stichting is opgericht in 2005 op initiatief van de broers Joop en Hans Steenbeek.

Het doel is actief de herinnering aan de zilverindustrie in Zeist levend te houden. Dit door het evenwichtig opbouwen van een collectie, het houden van exposities, het geven van lezingen en het verzorgen van publicaties.

1904-1980
Tussen 1904 en 1980 was de zilverindustrie een van de belangrijkste werkgevers in Zeist. Zowel op economisch, stedenbouwkundig als op maatschappelijk gebied oefende deze industrie grote invloed uit op Zeist en de regio. Uit de fabriek van Gerritsen zijn onder andere voortgekomen Van Kempen en Begeer, Gerofabriek en Sola.

Industrieel erfgoed
Het gebouw aan de Karpervijver met op de gevel het opschrift Gerritsen & Van Kempen, het markante fabrieksgebouw van de Sola met de fabrieksschoorsteen en het jubileumbeeld van de Gerofabriek op het plein van de Gerolaan. Straatnamen die ons herinneren aan de tijd van de zilverindustrie zijn Gerolaan en Alpaccalaan in het Gerodorp, een wijkje in Zeist.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden