Foto:

Christiaan de Kleijn wint in Genk in stromende regen

Karter Christiaan de Kleijn sluit seizoen af op beste manier denkbaar: eclatante winst dagklassement!

GENK – Onnavolgbaar was hij tijdens de laatste ronde van de Dutch Rotax Max Challenge: Christiaan de Kleijn was afgelopen weekeinde in Genk de snelste in alle vrije trainingen, pakte poleposition in de kwalificatie en won vervolgens zowel de finale als de prefinale. Daarmee had het veertienjarige talent uit Bosch en Duin zichzelf de ultieme afsluiter bezorgd in zijn debuutjaar in de Junioren-klasse.

Natuurlijk was Christiaan trots. Hij had zojuist zijn eerste dagoverwinning van het seizoen gepakt en de wijze waarop was ongekend. Een beetje beduusd deed hij zijn verhaal. "Dit is echt super, het voelt heel goed", zei hij. "Ik ben echt heel blij."

Ja, hij wist dat hij goed is in rijden in de regen, maar dit overtrof al zijn verwachtingen: in elke sessie de snelste! Hoe hij erin geslaagd was die superprestatie te leveren? Het antwoord was verrassend simpel: "Ik heb de afgelopen weken hier heel veel in de regen getraind. Ik vind rijden in de regen sowieso leuk."

Sloot hij zondag de prefinale al met een sublieme marge van 4,2 seconden op de nummer twee af, de finale won hij met een nog grotere voorsprong: 7 seconden! In beide races reed soeverein en zonder fouten te maken over de Belgische piste. De logische beloning was twee keer een welverdiende P1 achter zijn naam. En dat smaakte uiteraard naar meer. "Eigenlijk is het wel jammer dat het seizoen erop zit", was Christiaans logische reactie. "Dit was mijn beste weekend ooit, een mooie manier om het seizoen af te sluiten."

Verrast dat hij zo goed zou presteren was hij niet toen hij eenmaal wist dat het tijdens de races zou regenen. Bovendien had hij tijdens zijn vorige race op het circuit in Genk – de laatste ronde van het BNL-kampioenschap – de tweede plaats gepakt in een race. "Ik wist dus sowieso al dat de snelheid goed zou zijn in de regen. Op vrijdag regende het ook en toen hebben we in de vrije trainingen veel kunnen testen. Ik kan gewoon goed in de regen rijden. Dat gaat me van het begin af aan al goed af. Ik weet niet precies waarom."

Terugblikkend op zijn debuutjaar in de Junioren-klasse was Christiaan een tevreden man. "Aan het begin van het seizoen had ik niet verwacht dat ik dit jaar al vooraan kon rijden. Ik moest echt wel even wennen. Een Junior-kart is heel anders dan een Minimax-kart waarin ik vorig jaar nog reed. Het deelnemersveld bij de Junioren is ook veel groter en sterker. Maar ik heb heel veel geleerd; ik ging steeds sneller. Ik heb nu veel meer zelfvertrouwen. Ik ben steeds minder zenuwachtig. Zeker na dit weekend, omdat ik de hele tijd vooraan heb gereden."

Komend seizoen komt Christiaan opnieuw uit in de Junioren-klasse. Daarin is zijn deelname aan het Nederlands kampioenschap van organisator Chrono topprioriteit. De komende winter gaat hij hard trainen om de vorm die hij zondag in Genk etaleerde verder uit te bouwen. Zijn ambitie voor komend jaar heeft hij alvast helder voor ogen: "In 2020 ga ik voor het kampioenschap."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden