MTC-erelid Theo van der Zijden (72) bij enkele van de vele insignes, medailles en bekers die hij met het motorrijden heeft verworven.
MTC-erelid Theo van der Zijden (72) bij enkele van de vele insignes, medailles en bekers die hij met het motorrijden heeft verworven. (Foto: Maarten Bos)

Theo van der Zijden jubilaris én erelid van zijn motortoerclub

Maarten Bos

Theo van der Zijden (72) is een bekende verschijning in Zeist. Hij woont bijna zijn hele leven al in de stad, de laatste 40 jaar daarvan in Kerckebosch. Hij doet veel vrijwilligerswerk, is mantelzorger en heeft tal van hobby's. Zijn grootste liefhebberij is altijd motorrijden geweest. Hij doet dit nu 45 jaar en is dit jaar 40 jaar lid van de Motor Toer Club (MTC) Holland. Van alle leden van MTC is hij het langst aan de club verbonden. Ook was hij twaalf jaar penningmeester van de toerclub. Alles bij elkaar was dit een goede reden om de Zeistenaar te benoemen tot erelid.

ZEIST - Theo vindt het een hele eer om erelid te zijn. "Het motorrijden is een familievirus. Mijn vader deed het ook al. Ik heb thuis een foto van mij als driejarige bij mijn vader achterop de motor. Toen ik volwassen werd ging ik zelf rijden. En in 1979 werd ik lid van Motor Toer Club Holland. Het maakt voor deze vereniging niet uit op welk merk motor je rijdt. Ik heb thuis vele medailles en bokalen. Als je namens de club een lange rit maakte, bijvoorbeeld naar Italië of Hongarije, kreeg je vaak een beker voor de rijder die de grootste afstand had afgelegd. Dat is mij dikwijls overkomen. Ook kreeg ik medailles als ik mijn land bij zogenaamde motorwijdingen vertegenwoordigde in het buitenland." In de woning van Theo staan de motorprijzen uitgestald in een aparte kamer. Theo vertelt verder: "Het motorrijden heeft vele aspecten. Je komt, anders dan wanneer je in de auto zit, in direct contact met de natuur. Op de motor voel je hitte, kou, natheid en wind. Daardoor beleef je de omgeving heel anders dan wanneer je als automobilist 'binnen' zit. En met het rijden zoek je je grenzen op. Het is karaktervormend en je moet niet al te bang zijn."

Ambtenaar

Daarbij kom je bovendien overal andere motorrijders tegen, ook uit andere landen. "Zo zijn er zelfs aparte motorcampings. Ik ben nu ouder en rijd wat minder op de motor. Al bezoek ik nog wel altijd motordagen en maak ik dagtochten. Mijn andere hobby's zijn zwemmen, fietsen en wandelen en ik doe veel en graag vrijwilligerswerk, bijvoorbeeld in Bovenwegen." Het motorrijden heeft deze kleurrijke Zeistenaar veel gebracht. Het erelidmaatschap is dan ook meer dan verdiend. Theo ten slotte: "Dat ik ook penningmeester van de club was is niet zo gek, want ik was in mijn werkzame leven ambtenaar bij de gemeentelijke belastingen in Zeist."

MTC Holland

MTC Holland is een landelijke motorclub met leden die het hele jaar door evenementen organiseren en daarbij het motorrijden combineren met kamperen. Vanwege het landelijk karakter kan een ieder lid worden ongeacht woonplaats en merk of type motor.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden