Foto:

'Ik ben eigenlijk een gewone jongen'

Lydia van der Meer

Henk Dissel is geboren en getogen in Zeist en zingt Nederlandstalige liedjes. Vanaf kinds af aan stond hij met een microfoon in zijn hand. In 2012 stond hij vier avonden in het voorprogramma van de Toppers. Zijn ambitie is meedoen aan 'De Beste Zangers' en in het rijtje komen te staan van zijn grote idool René Froger, Jan Smit en Marco Borsato. Henk heeft al meer dan elf miljoen streams op Spotify en een gouden plaat voor zijn single 'De bom'. Zijn luisteraars zijn tussen de zestien en vijfentwintig jaar oud en boven de veertig. Henk staat in december in het Gelredome en maakt plannen voor een concert in Ahoy.

Zeist - Zanger Henk Dissel (28) uit Zeist deed onlangs mee aan het televisieprogramma Steenrijk Straatarm op SBS6. Henk verbleef vijf dagen met zijn vriendin Sanne in het huis van de familie Leerentveld in Bakkenveen en de Leerentveldjes in het huis van Henk en Sanne. De uitzending was op 29 oktober. "SBS6 maakte het natuurlijk wat extremer dan het in het echt is," vertelt Henk. "Ik ben eigenlijk een hele gewone jongen."

SBS6 bepaalde het weekbudget van 1500 euro voor de familie Leerentveld. "Zelf geef ik echt niet zoveel geld uit per week. Ik gooi bijna niets weg, zo ben ik opgevoed. Maar als er iets kapot is kan ik wel iemand bellen om het te laten repareren. Ik woon in een mooi huis en er staat een mooie auto voor de deur. Daar werken we hard voor. Jaarlijks treed ik 250 keer op en Sanne werkt dagelijks als nagelstyliste in IJsselstein. 's Avonds zijn we best moe en blijven we vaak thuis. We gaan weinig uit eten en ik hou van een simpele saté of een biefstuk. Ik ga nooit naar de Harbour club. Dat restaurant heeft SBS6 uitgekozen."

Henk en Sanne hebben veel geleerd van deze ervaring. "De opmerking die ik maakte in het programma dat 'iedereen kan werken die wil werken' heb ik later genuanceerd. Soms kunnen mensen om gezondheidsredenen niet werken. Logisch. Maar als ik niet meer kan zingen zal ik alles aanpakken om geld te verdienen. Ook al krijg ik maar vijf euro per uur. Veel dingen waren kapot in het huurhuis van de familie Leerentveld en het was overal vochtig in huis. Dan realiseer je je des te meer hoe goed je het hebt. Verder hebben we weinig ondernomen. Er was geen geld voor benzine. Dat werd dus wandelen, tv kijken en spelletjes doen."

Henk en Sanne vonden het wel ongemakkelijk om aan de spullen van iemand anders te komen en in hun bed te slapen. "Als weekbudget hadden we veertig euro te besteden. Dan maak je sneller de keus ongezond te eten. Dat is toch de omgekeerde wereld? Het was er niet erg fris. Ze frituurden in de keuken dus het vet zat overal. Arm of rijk, schoonmaken kun je altijd."

Henk heeft lang getwijfeld of hij mee zou werken aan het programma. Toch is hij overstag gegaan. "Ik weet dat mijn fans het leuk vinden om te zien waar en hoe ik woon. Zij kopen mijn kaartjes en luisteren naar mijn nummers. Dankzij hen woon ik hier.

De aflevering met Henk en Sanne was een van de best bekeken afleveringen van de serie. SBS heeft nog nooit zoveel reacties gekregen op een aflevering. "Samen met familie hebben we het programma thuis gekeken en de reacties op Twitter gevolgd. We hebben heel hard gelachen om de reacties. Zelf doe ik niets met Twitter, het is altijd negatief en er zijn veel nepaccounts. Vroeger ging ik erop in, nu niet meer. De een vindt mijn muziek wel leuk en de ander niet. Iedereen heeft een mening over je en dat hoort erbij. Face tot face durven mensen niets tegen je te zeggen maar online wel. Al die kinderen die elkaar pesten, soms wou ik dat sociale media niet bestond."

Meestal kennen mensen zijn liedjes, maar weten ze niet hoe Henk eruitziet. "Iemand in het vliegtuig naast mij luisterde mijn album. Dat was erg grappig."

Tijd maken voor ouderen

Henk is ambassadeur van Stichting met je Hart. Af en toe geeft hij optredens voor eenzame ouderen. Hij gaat zelf minimaal drie keer per week op bezoek bij zijn oma van 91 en vindt het belangrijk tijd te besteden aan zijn familie en oudere mensen.

Meer berichten