Persbericht: cvdK Oosters geeft startsein zoektocht provinciale WO2-foto's

Cas Oorthuys / Nederlands Fotomuseum

Commissaris van de Koning Hans Oosters geeft startsein voor zoektocht naar aansprekende Utrechtse foto's uit de Tweede Wereldoorlog


Een zwart-wit foto van een straatbeeld vol kapotgeschoten huizen met op de voorgrond drie jonge meisjes. Een van hen leunt op de stang van een wandelwagen. Op de achtergrond staat een man in pak met gebogen hoofd voor de treurige overblijfselen van een pand.


Commissaris van de Koning Hans Oosters onthulde deze foto in het provinciehuis tijdens de startbijeenkomst "De Tweede Wereldoorlog in 100 foto's – provincie Utrecht". Met de bijeenkomst begint een zoektocht naar de 50 meest aansprekende Tweede Wereldoorlog foto's uit de provincie Utrecht.


De foto werd in 1940 in Rhenen gemaakt door fotojournalist Cas Oorthuys, vlak na het begin van de oorlog. Commissaris van de Koning Hans Oosters koos dit beeld uit de collectie van het Nederlands Fotomuseum.
"De slag om de Grebbeberg vormt een belangrijk hoofdstuk in de geschiedenis van onze provincie. Deze foto uit 1940 illustreert voor mij de waanzin van de oorlog en biedt tegelijk een boodschap van veerkracht en hoop. Een zomerse dag, de stad lag aan puin, het leven ging door," aldus Hans Oosters.


De komende twee maanden zullen de meest aansprekende Tweede Wereldoorlog-foto's worden gezocht in beeldbanken en in de collecties van zo'n 50 historische kringen, 35 lokale musea en 9 archieven. Ook wordt er een beroep gedaan op het publiek: dat wordt van harte opgeroepen om eigen foto's uit de Tweede Wereldoorlog aan te dragen. Alle foto's van het leven tijdens de oorlog in de provincie Utrecht zijn welkom.


Commissaris van de Koning Hans Oosters: "Tegenwoordig hebben we altijd en overal een camera op zak en sturen we elkaar foto's van alles en iedereen. We communiceren meer en meer in beelden. Heel erg van nu dus om de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in foto's te vertellen. Ik ben zeer benieuwd naar de uitkomsten van deze zoektocht."


Een provinciale werkgroep maakt op woensdag 15 januari a.s. de selectie van de 50 meest aansprekende beelden bekend. Vervolgens mag het Utrechtse publiek uit deze selectie de 25 foto's aanwijzen die namens de provincie worden ingezonden naar de nationale eindronde.


Het beeldproject "De Tweede Wereldoorlog in honderd foto's" vormt een onderdeel van de viering 75 jaar Vrijheid en wordt in opdracht van Platform WO2 uitgevoerd door het NIOD instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies.
De inzet is om zoveel mogelijk inwoners van Nederland te bereiken en zo de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog te verbreden en te versterken.

Meer informatie: https://in100fotos.nl

 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden