SchuldHulpMaatje Zeist, de gemeente Zeist en andere organisaties werken nauw samen om zoveel mogelijk mensen met problematische schulden te helpen. Foto: Asta Diepen Stöpler
SchuldHulpMaatje Zeist, de gemeente Zeist en andere organisaties werken nauw samen om zoveel mogelijk mensen met problematische schulden te helpen. Foto: Asta Diepen Stöpler (Foto: Asta Diepen Stöpler)

SchuldHulpMaatje staat mensen in geldzorgen bij

Door Asta Diepen Stöpler

Statistisch gezien kunnen veel mensen in geldproblemen komen. Gelukkig redden de meesten zich wel. Voor de degenen die dat niet lukt, biedt SchuldHulpMaatje ondersteuning.

ZEIST - Ziekte, echtscheiding, ontslag. "Door verschillende oorzaken raken mensen in financiële moeilijkheden." Coördinator van SchuldHulpMaatje Zeist (SHM) is I. van den Boogaard. "Ons doel is mensen - onze hulpvragers - te bereiken en helpen door hen te leren zelfredzaam te zijn. Waar dat nodig is om hun gedrag te helpen veranderen. Zo kunnen onze hulpvragers toekomstige geldproblemen voorkomen."

Via onder meer de sociale dienst, kerken, maatschappelijk werken, sociaal Raadslieden en Wegwijs café's komen mensen bij SHM terecht. Men kan SHM ook zelf bellen of mailen (tel. 06 2417 5219).

"Een traject duurt enkele maanden tot maximaal 3 jaar. Eerst wordt de financiële situatie in kaart gebracht. Daarna zoeken hulpvrager en de vrijwilliger naar de beste oplossingen. Er is na afloop van het traject ook nazorg mogelijk."

SHM Zeist heeft 19 vrijwilligers. "Een deel heeft een financiële of maatschappelijke achtergrond. Sommigen werken nog, anderen zijn gepensioneerd", aldus Van den Boogaard. "Ze krijgen 1, maximaal 2 hulpvragers toegewezen, waarmee ze regelmatig afspreken. Het aantal vrijwilligers is nu voldoende, maar geïnteresseerden kunnen altijd contact met SHM Zeist opnemen. Als we veel hulpvragen krijgen, kunnen we nieuwe vrijwilligers goed gebruiken."

Financieel deskundige Rob van Rooijen heeft 1 hulpvrager. Hij kwam via een artikel in de Nieuwsbode in contact met SHM. "Belangrijk is om het vertrouwen van de hulpvrager te winnen. Ik begin met het ordenen van de vaak onoverzichtelijke situatie. Verwerken van de financiële post en mails om daarna een overzicht te maken van de schulden. Ik sta de hulpvrager bij met het afspreken van betalingsregelingen. Het is mooi te zien als hulpvragers leren geldproblemen te voorkomen en weer een goed leven kunnen opbouwen."

SchuldHulpMaatje Zeist

Geld geven helpt niet als iemand schulden heeft, deskundige hulp wel. De vrijwilligers van SchuldHulpMaatje geven dat gratis voor iedereen die deze ondersteuning nodig heeft. Het gaat om het blijvend oplossen van - toenemende - geldproblemen. SHM is aanvullend op de normale schuldhulpverlening van gemeenten en maatschappelijke organisaties.
https://schuldhulpmaatje.nl, tel. 06 2417 5219.Meer berichten