Foto: Gemeente Zeist

Week van de burgemeester

Column burgemeester Koos Janssen

Maandag 18 nov. start met een overleg tussen de instellingen Reinaerde, Fivoor, Altrecht en de gemeente. We spreken over de gebeurtenissen in de voorbije periode op het vlak van leefbaarheid en veiligheid op en rondom het terrein van de WA Hoeve in Den Dolder. Ook komen de diverse relaties en contacten met de samenleving aan de orde. Diverse positieve initiatieven en acties passeren de revue. De keer ten goede tekent zich geleidelijk af. Vervolgens rijd ik naar Landgoed Zonnestraal in Hilversum. Daar is de bestuursconferentie Regionaal Veiligheidscollege Midden-Nederland. Openbaar Ministerie, politie en 39 gemeenten overleggen over de schaarse politiecapaciteit. Ook spreken we over de verbinding tussen zorg en veiligheid. Het is een intensief overleg over de wijze waarop kwetsbare mensen en huishoudens met meervoudige problemen gemeenschappelijk eerder en beter aangepakt en ondersteund kunnen worden. Het geeft inspiratie voor de praktijk.

In de wekelijkse B&W-vergadering op dinsdag stemmen we in met het groene raamwerk van het plan Utrechtseweg Noord, het toestaan van een zestal Tiny Houses (kleinschalige wooneenheden) in omgeving Sumatralaan en de uitbreiding van de Damiaanschool in Kerckebosch. Ook geven we groen licht aan het ambitiedocument Vollenhove Vooruit! 2035 en een informatieverordening Zeist. Rond het middaguur gaan we op werkbezoek bij de Biga Groep aan de Thorbeckelaan. Een prachtig sociaal werkbedrijf. We spreken met de directie over bedrijfsontwikkeling en perspectief, over mensen en ontplooiing. We ontmoeten trotse medewerkers op hun werkplek. 's Avonds woon ik de voetbalwedstrijd Nederland-Estland bij in de Johan Cruijff Arena. Het is een heerlijke voetbalshow van Oranje dat met 5-0 wint.

Woensdag praat ik bij met de commandant van de brandweerposten in Den Dolder en Zeist. Nazorg bij incidenten, werving van vrijwilligers en lief en leed in de organisatie zijn bespreekpunten. Ook heb ik een bijpraatmoment met een bewoner van woonwagencentrum Beukbergen. Vandaag begint ook de Maaltijd van Zeist. Leden van de gemeenteraad en medewerkers bevragen de komende tijd inwoners naar hun wensen en ideeën voor de Toekomst van Zeist. Laat uw stem horen. Alle uitkomsten komen in het Toekomstboek voor inspiratie en richting. 's Avonds komt de Raad van Advies van het Kenniscentrum Sociale Innovatie van de Hogeschool Utrecht bijeen. Wij reflecteren over de betekenis en vormgeving van samenwerking tussen kenniscentrum en allerlei partijen in de samenleving.

Donderdag verzorg ik een werkbijeenkomst voor medewerkers over democratie. Ik bespreek de onderwerpen gemeente en gemeenschap, samenspel, politieke antenne en werkveld-analyse. 's Middags heb ik samen met collega's, politie en openbaar ministerie een workshop over morele oordeelsvorming. O.b.v. filosoof Ruud Meij bespreken we een praktijksituatie vol dilemma's. 's Avonds heb ik samen met weth. Marcel Fluitman een huiskamergesprek aan de Kroostweg. De relatie tussen gemeente en bewoners is gespannen geraakt vanwege een bouwplan en communicatie. Het is een goed gesprek.

Op vrijdag verricht ik de opening van Wonderland in Den Dolder. Kunstenaars met een verstandelijke beperking van 26 ateliers uit heel Nederland verbeelden hun dromen. Prachtig om te beleven. Op zaterdag arriveert Sint in Den Dolder.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden