Deelnemers aan één van de twee groepen vrijwilligers hebben hun reanimatie-vaardigheden flink geoefend. FOTO: Carol Dohmen
Deelnemers aan één van de twee groepen vrijwilligers hebben hun reanimatie-vaardigheden flink geoefend. FOTO: Carol Dohmen (Foto: )

Austerlitzers worden burger- hulpverlener

Door Carol Dohmen

Na een leerzame reanimatietraining telt Austerlitz 24 nieuwe burgerhulpverleners. Zorgcoöperatie Austerlitz Zorgt (AZ) organiseerde de training samen met de sportvereniging en de protestantse kerk. Stichting Ondersteuning Zorg en Welzijn Zeist zorgde voor de financiën. Zowel nieuwe als oude bewoners van het dorp meldden zich aan.

Austerlitz - Jan Smelik, secretaris AZ: "Afgelopen voorjaar kwam uit de leden de vraag naar een dergelijke training. Het was mensen niet ontgaan dat er de afgelopen jaren een aantal keer een reanimatie heeft plaatsgevonden in Austerlitz." Dankzij de samenwerking met de andere partijen en de subsidie kon het snel worden geregeld. Deelname was gratis, met als enige voorwaarde dat mensen zich aanmeldden als burgerhulpverlener bij de Hartstichting.

Het motief van mensen om mee te doen met de cursus komt steeds op hetzelfde neer: ze willen het mogelijke gedaan hebben om iemands leven te redden bij een hartstilstand. De achtergrond en ervaring van de deelnemers is heel verschillend. Sommigen hebben al eens meegemaakt dat iemand een hartstilstand kreeg; een klant in de winkel, een jong meisje in de klas. "Dan wil je wel iets kunnen doen."

Jeroen van Dijk werkte 12 jaar als militair bij defensie en beheerst alle vaardigheden. Toen hij zich wilde aanmelden als burgerhulpverlener bij de Hartstichting, bleek dat er een officieel papiertje bij moest. Van Dijk: "Ik vind het raar dat ik me niet kon aanmelden, het is toch altijd beter als er iemand iets doet. Maar goed, wat moet dat moet." Annette van Delft woont officieel nog niet in Austerlitz, ze wacht op de oplevering van haar huis: "Ik wil graag iets bijdragen aan het dorp en door de cursus leer ik meteen wat mensen kennen."

Smelik is blij verrast met de opkomst van de 'nieuwe bewoners', ook de organisatie van de cursus was in handen van een nieuweling. "Er belde iemand die hier komt wonen die reanimatietrainer is geweest. Hij bood aan de cursus te geven, maar ook hier speelde het officiële papiertje een rol. Hij heeft wel alles geregeld, subsidie, trainers, uitnodigingen." Tijdens de training wordt hard gewerkt. Wanneer ter sprake komt dat bij de herhaling over 2 jaar tenminste één iemand een reanimatie zal hebben uitgevoerd, wordt het even stil. "Dan komt het wel even heel dichtbij". Na afloop schrijven de eersten zich in bij HartslagNu.nl, daarna is het tijd voor een drankje aan de bar.

HartslagNu.nl

HartslagNu is het landelijk oproepsysteem. Wanneer iemand 112 belt met het vermoeden van een hartstilstand, roept het systeem burgerhulpverleners in de buurt van het slachtoffer op. BHV-ers arriveren gemiddeld 2,5 minuut eerder dan de ambulance.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden