Liederen zoals je ze niet eerder hoorde

zondag 12 maart 2023 15:00 tot 17:00

Op zondag 12 maart kom je alvast in de stemming voor het zevende Internationaal Lied Festival Zeist. Om 15.00 uur hoor je dan op de zolder van Slot Zeist bariton Maarten Koningsberger en The Atlantic Trio met unieke arrangementen van liederen voor zang en pianotrio. Een bijzondere combinatie die je niet vaak zult tegenkomen. Want er zijn weinig componisten die voor deze bezetting muziek schreven.

Dromen over de toekomst

Droom jij ook wel eens al wandelend over een betere toekomst ergens anders? Je komt het ook in veel liederen tegen. Vaak verhalen ze over een eenzame wandelaar die teleurgesteld is in het leven en op pad gaat om elders zijn geluk te vinden. Wat ook vaak terugkeert is de natuur, die in liederen zo mooi beschreven wordt. Zeker in het werk van Schubert. Zijn werk is wereldberoemd geworden en heeft ook ons nog veel te vertellen. Want als geen ander wist hij hoe je tekst en muziek daarvoor kon inzetten.

Livepremières

Schubert schreef zijn liederen voor zang en piano. Maar hoe zou het geklonken hebben als hij ook werken voor zang en pianotrio had geschreven? Tijdens dit recital kun je ontdekken hoe Schubert dat misschien gedaan had, want pianist Bas Verheijden bewerkte liederen van Schubert, maar ook van Vaughan Williams en Mahler voor deze originele bezetting. Met andere kleuren en timbres vertellen zij je de verhalen die al zo lang te horen zijn. En toch is het net alsof het altijd al zo bedoeld was. Wat het recital extra bijzonder maakt is dat een aantal arrangementen voor het eerst live te horen zal zijn. 

Lovende recensies

Maarten Koningsberger en The Atlantic Trio brachten al enkele cd’s uit met liederen voor zang en pianotrio. Hun laatste cdNacht und Träume werd goed ontvangen. Zo werd er in het Nederlands Dagblad over geschreven dat ‘ook al kun je de oorspronkelijke versie van Schubert waarderen, Verheijden maakte zijn arrangementen zo dat het lijkt of ze uit de pen van Schubert zijn gevloeid.’ Mis het dus niet en bestel snel je kaarten op: ilfz.nl.

Locatie