Afbeelding
Pixabay

Blauwtongvirus aangetroffen bij zes veehouders in Zeist

6 november 2023 om 14:44 Dieren

ZEIST Het aantal veebedrijven waar het blauwtongvirus is vastgesteld, steeg in een week tijd landelijk met ruim veertig procent. In de gemeente Zeist is het virus bij de meest recente meting op 30 oktober bij 6 veehouders aangetroffen, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Vorige week ging het om 4 veehouders; alhoewel er sprake van een stijging is, is deze wel minder fors dan in de periode daarvoor. 

Bij het meetmoment op 12 oktober bleek namelijk dat het blauwtongvirus bij 4 veehouders was aangetroffen. Op 23 oktober waren het er eveneens 4. Op 28 september was het blauwtongvirus gemeld bij een dierenhouder in de gemeente Zeist.

Landelijk gaat het om 3761 bedrijven; vorige week waren dat er 2666. Het virus verspreidt zich steeds verder door het land heen. In 223 van de 342 Nederlandse gemeenten is nu bij minimaal één veebedrijf een blauwtongbesmetting vastgesteld. In Zeeland werd deze week de eerste besmetting gemeld. Zeeland was vorige week nog de enige provincie zonder besmettingen.

(De tekst gaat verder onder de kaart.)

In deze grafiek vind je het aantal bedrijven waar door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)  minstens één besmetting met het blauwtongvirus is vastgesteld. Deze registraties bestaan uit zowel positieve resultaten van PCR-tests als gevallen waarbij klinische symptomen van de ziekte werden waargenomen. Om de uitbraak van het virus te kunnen monitoren, geldt er voor veehouders en dierenartsen een meldplicht voor blauwtong. Klik op het uitklapmenu om een meetmoment te selecteren.

IN DE REST VAN HET LAND

Dit valt op in de regionale cijfers: Veruit de meeste besmettingen zijn geregisterd in de gemeente Súdwest-Fryslân. De NVWA stelde in de Friese gemeente bij 148 bedrijven het blauwtongvirus vast. Op 23 oktober waren dit er nog 116. De Fryske Marren (123 besmettingen), Alphen aan den Rijn (106) en Bodegraven-Reeuwijk (99) volgen.

De meeste besmetten bedrijven bevinden zich in de provincie Noord-Holland (711 besmettingen), gevolgd door de provincie Friesland (633) en Gelderland (567). In alle provincies steeg het aantal besmettingen. Opvallend zijn de provincies Drenthe en Overijssel. In Drenthe liep het aantal besmette veebedrijven in een week tijd op van 9 naar 80. In Overijssel lag het aantal besmette bedrijven deze week drie keer hoger dan vorige week (van 61 naar 190).

WAT IS BLAUWTONG?

Blauwtong wordt verspreid door kleine steekvliegen. Zij dragen de ziekte over op schapen, geitenen koeien. Zieke dieren krijgen onder meer ontstekingen in de bek. Bij dieren die erg ziek zijn kleurt de tong blauw. Verder hebben ze hoge koorts, kwijlen ze, lopen ze kreupel en staan ze met een bolle rug. De ziekte is niet overdraagbaar op mensen. In tegenstelling tot de vogelgriep hoeven dieren die ziek worden niet geruimd te worden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie