Afbeelding
gemeente Zeist

Column van Koos Janssen: klemmend beroep op staatssecretaris

13 december 2023 om 06:47 Column

Maandag 4 december spreek ik met medewerkers over democratische ontwikkelingen en vernieuwingen. Bij het democratisch samenspel is het belangrijk goed aan te sluiten op de leefwereld van inwoners en ondernemers. Dit geldt voor kleine onderwerpen en bij grote kwesties. Ook binnen de gemeente zelf is de interne aansluiting tussen de verschillende werkvelden en medewerkers van belang. Bij het samenspel gaat het voortdurend om het denken, doen en leren. 

Na een interview door Eric Harms van de VNG afdeling Utrecht, naar aanleiding van mijn naderend afscheid, ga ik naar Den Dolder. Ik bezoek het echtpaar De Bakker dat zestig jaar is getrouwd. 

’s Middags bespreek ik diverse maatschappelijke en veiligheidsthema’s, zoals cameratoezicht, bedreiging en intimidatie en The Passion.
In de wekelijkse B en W-vergadering op dinsdag praten we bij over de ontwikkelingen van en rondom het voormalige V&D pand. We nemen besluiten over de uitvoering van de Wet goed verhuurderschap, de tarieven van de onroerendzaakbelasting 2024 en de participatie-aanpak gebiedsvisie Driebergen-Zeist.

’s Avonds heb ik een gezellige sinterklaasavond in kleine kring.

Woensdag interviewt journalist Maaike Kooistra van het AD mij. We blikken terug naar de voorbije tijd en kijken vooruit naar de nieuwe toekomst. Vervolgens overleg ik met gemeentesecretaris René Grotens en strategisch adviseur Frederique Koning. Onder meer de komst van de nieuwe burgemeester wordt goed voorbereid. 

In een bijeenkomst over het slavernijverleden van Zeist vindt een ideeën-inventarisatie plaats van de activiteiten voor het komend half jaar.

’s Avonds ben ik te gast in de Oeigoerse ontmoetingsruimte om Oeigoerse en Marokkaanse vrouwen te vertellen over ons werkbezoek in dit voorjaar aan het Marokkaanse Berkane. 

Donderdag maak ik een ronde langs betekenisvolle locaties en mensen. Ik bezoek de opvang van Afghaanse vluchtelingen op het Wallaerdt Sacré Kamp, buurthuis het Volle Hof aan de Laan van Vollenhove en de brandweerkazerne aan de Dijnselburgerlaan. Het zijn alle levendige ontmoetingen. 

’s Middags stuur ik, samen met de commissaris van de Koning Hans Oosters, een brief aan staatssecretaris Eric van der Burg. Wij doen een klemmend beroep op hem de opvang van vluchtelingen op het Wallaerdt Sacré Kamp te continueren mede vanwege het nijpend tekort aan opvangplekken elders in het land. 

Later op de dag zit ik het Platform Utrechtse Buitenplaatsen voor de laatste keer voor. Onderwerp van gesprek is het Erfgoed Expert Team van de provincie Utrecht. Dit team bevordert het samenspel tussen alle belangen op en rondom landgoederen en buitenplaatsen.

Vrijdag heb ik een bespreking op het Justitieel Complex Zeist. Met de vestigingsdirectie, het openbaar ministerie, politie en gemeenten Soest en Zeist stemmen we de veiligheidsplannen af. 

Zaterdag heb ik een feestelijke afscheidslunch met inwoners in Bistro Jan. Met bijna honderd aanmeldingen is er een gezellige drukte. Het is hartverwarmend.

Koos Janssen
Voor reactie: jjlm.janssen@zeist.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie