Het waterwinpark is een vuurwerkvrije zone.
Het waterwinpark is een vuurwerkvrije zone.

Alles wat je moet weten over oud en nieuw 2023-2024 in Zeist

29 december 2023 om 14:31 Evenementen

ZEIST Welke regels gelden er tijdens de jaarwisseling 2023-2024, wat zijn de meest gestelde vragen? Je mag de komende jaarwisseling vuurwerk afsteken in Zeist, behalve in de vuurwerkvrije zones. Geen vuurwerkverbod dus, maar er zijn wel wat (wettelijke) regels om de jaarwisseling fijn en veilig te houden! Hieronder zetten we het voor je op een rijtje.

VUURWERKVRIJE ZONES

Dit zijn de vuurwerkvrije zones in Zeist:

Omgeving Kinderboerderij De Brink 

Omgeving Marktplein, Emmaplein, de Promenade en de Heuvel 

Het Walkartpark 

Het Wilhelminapark

Waterbronpark bij de Bergweg

De Grote Koppel e.o. (inclusief tunneltjes) en winkelcentrum De Clomp

Diakonessenhuis

Het Pestersbosje bij Crosestein

Omgeving sportvereniging DOSC en Basisschool de Kameleon

VUURWERK KOPEN

Kesler aan de Voorheuvel heeft als enige winkel in de gemeente Zeist een vergunning voor de verkoop van vuurwerk.  Het meeste vuurwerk bestel je online en kun je ophalen in de winkel op donderdag 28, vrijdag 29 en zaterdag 30 december. Op die dagen kun je ook in de winkel vuurwerk kopen. Op 31 december mag dit jaar géén vuurwerk verkocht worden, aangezien oudejaarsdag op een zondag valt.

HOE OUD MOET IK ZIJN?

 
Voor categorie 1 consumentenvuurwerk moet je minimaal 12 jaar zijn. Voor categorie 2 consumentenvuurwerk moet je minimaal 16 jaar zijn. Neem je legitimatiebewijs mee als je vuurwerk gaat kopen. Meer informatie op de website van de Rijksoverheid.
Categorie F1 en F2 consumentenvuurwerk zijn legaal. Legaal vuurwerk is voorzien van een Nederlandse gebruikshandleiding. Categorie F3-vuurwerk, zoals knalvuurwerk en vuurpijlen, is verboden. Meer informatie op de website van de Rijksoverheid.
Je mag maximaal 25 kg vuurwerk per adres in huis hebben. Meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

WANNEER MAG IK VUURWERK AFSTEKEN?


Vuurwerk afsteken mag alleen op oudejaarsavond (zaterdag 31 december) vanaf 18.00 uur tot zondag 1 januari 02.00 uur.

VUURWERKOVERLAST


Er ligt een grote hoeveelheid vuurwerk opgeslagen. Wat moet ik doen? Meld dit bij de politie via 0900-8844 of doe anoniem een melding bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of via de website van Meld Misdaad Anoniem.
Dit kan bij de politie via het telefoonnummer 0900-8844. Dit nummer is 24/7 bereikbaar. De politie kan (indien nodig) de melding direct oppakken of doorgeven aan de gemeentelijke toezichthouders. Het is wel afhankelijk van de drukte of de melding opgepakt kan worden. Je kunt ook digitaal een melding doen, maar hiermee gaat veel tijd verloren, waardoor handhaven geen zin meer heeft.

BRAND EN SCHADE

Wat moet ik doen bij brand? Bel 112. Is het een kleine brand? En kan de brand niet overslaan naar een ander brandbaar object? Dan bel je naar 0900-0904. Dit is het telefoonnummer van de brandweer bij geen spoed. De brandweer raadt het gebruik van een wensballon af vanwege de kans op brand. Kijk voor alle regels en tips op de website van de brandweer.

Heb je door vuurwerk schade aan of om je huis? Kleine reparaties regel je zelf of met je verzekering. Is er schade in de openbare ruimte? Bijvoorbeeld een kapotte vuilnisbak of schade aan een speeltoestel? Meld dit bij de gemeente.

,,Om schade door vuurwerk te voorkomen, halen we de binnenbakken uit de prullenbakken en sluiten we de depodogs af. Opgeblazen prullenbakken kosten veel geld. Wij doen altijd aangifte bij de politie en proberen de kosten te laten betalen door de daders”, meldt de gemeente.


Iedereen is verantwoordelijk om zo snel mogelijk op 1 januari zijn vuurwerkafval op te ruimen. Dit kan gedeponeerd worden bij het restafval.


Ongebruikt vuurwerk en vuurwerk dat niet goed is afgegaan, moet je voor de veiligheid eerst goed nat maken en in een dichtgebonden zak stoppen, zodat het vochtig blijft. Vervolgens kan je het naar de milieustraat brengen.

OLIEBOLLEN

 Gebruikt frituurvet en plantaardige olie die door toilet of gootsteen worden gespoeld, zorgen voor verstoppingen in het riool en extra werk bij de waterzuivering. Deze resten kan je inleveren bij het afvalbrengstation. Ook kun je je vet inleveren in een gele container bij een aantal supermarkten. Meer informatie op de website van RMN.

HUISDIEREN

 
Lees de tips om vuurwerkangst bij huisdieren te voorkomen op de website van de dierenbescherming.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie