Puck Steenhuizen stopte als voorzitter van de omnivereniging SV Austerlitz.
Puck Steenhuizen stopte als voorzitter van de omnivereniging SV Austerlitz. Stan Bos

Clubman Puck Steenhuizen stopt als omnivoorzitter: ‘Tijd voor nieuwe generatie’

2 januari 2024 om 09:23 Voetbal

AUSTERLITZ Puck Steenhuizen (74) stopte als omnivoorzitter van SV Austerlitz, maar blijft ook na 65 jaar lidmaatschap diep betrokken bij de club. Hij hoopt dat de jongere generatie de handen uit de mouwen wil steken.

Op een dinsdagmiddag is de kantine van SV Austerlitz nog leeg als Puck Steenhuizen nog even een paar tafels en stoelen rechtzet. Het is de aard van het beestje van de man die in februari 75 wordt, 65 jaar lid van de voetbalafdeling is, zich 60 jaar met hart en ziel inzet voor de club en eind november na drie jaar stopte als voorzitter van de omnivereniging. ,,Ik vond het tijd om het stokje over te dragen”, zegt Steenhuizen. ,,Met name aan de jongeren.”
Toch loopt die jongere generatie niet zo hard voor een kaderfunctie, laat staan voor een bestuurlijke rol. Het is niet eens een verwijt, meer een constatering. Onlangs hield SV Austerlitz nog een brainstormsessie om het algehele probleem van de vrijwilligersmalaise te tackelen. Onder leiding van twee professionals van een consultingbureau en Sportief Zeist zaten er tot verrassing van Steenhuizen zestig mensen in de kantine. Want waar staat de vereniging over iets meer dan tien jaar, als de club de status van eeuwling heeft?


Er waren tien actiepunten waar handen en voeten aan moest worden gegeven. Tot zijn blijdschap zag Steenhuizen dat er nieuwe mensen opstonden om te helpen. ,,We zeggen altijd dat we te groot zijn voor het servet, maar te klein voor het tafellaken”, aldus Steenhuizen, die er talloze (bestuurs)functies op nahield en zich achter de schermen volop inzet voor de club. ,,In 1993 kwam tennis erbij. Voor de vereniging was dat de redding voor het voortbestaan. Er was een tijd dat we bij de voetbal zes seniorenelftallen hadden, maar als je kijkt wat de jeugd tegenwoordig allemaal kan doen; er is zo veel keus.”
De situatie bij SV Austerlitz gaat Steenhuizen aan het hart, maar ook hij beseft dat hij de koers niet in zijn eentje kan verleggen. Gelukkig ziet hij ook andere gepensioneerden die overdag, net als hij, klusjes willen doen. Dan worden er vrijwilligers opgetrommeld die komen schoonmaken of, zoals in deze tijd van het jaar, het blad opruimen. Steenhuizen is blij dat SV Austerlitz ook drie jeugdteams heeft, want heb je de jeugd, dan heb je de toekomst.



JONGSTE JEUGD 

Zijn kleindochter van vijf doet aan kaboutervoetbal, zijn kleinzoon voetbalt in de Onder 11, dus ook de jongste jeugd weet de vereniging aan de Oude Postweg nog altijd te vinden. De clubliefde is er met paplepel ingegoten, want zijn dochter zit in de kantinecommissie, zijn schoonzoon houdt zich bezig met de tennis/padelafdeling en zijn zoon voetbalt in het eerste en maakt onderdeel uit van de activiteitencommissie. ,,Het doet me goed dat mijn kinderen en kleinkinderen actief zijn.”
Op 3 juli 2024 bestaat Austerlitz 90 jaar. Reden voor een feestje. Steenhuizen gaat met de activiteitencommissie invulling geven aan dat lustrum. En over ruim tien jaar? Gaat hij het 100-jarig bestaan van SV Austerlitz meemaken? Steenhuizen zal er onder de kerstboom vast een beetje over hebben gemijmerd. ,,Ik hoop het wel, dan ben ik 85, maar laat ik niet te ver vooruitkijken.”

Stan Bos
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie