Afbeelding
Anne Reitsma Fotografie

Veel variatie tijdens Nacht van de Militaire Muziek

19 januari 2024 om 06:26 Evenementen

SOESTERBERG De belangstelling voor de Nacht van de Militaire Muziek in het Nationaal Militair Museum is elk jaar groot. Om belangstellenden de gelegenheid te geven een bezoek aan dit evenement vast te leggen, wordt deze jubileumeditie voor het eerst op twee avonden gehouden: op vrijdag 15 en zaterdag 16 maart.

Het is voor de tiende keer dat het muziekfestival georganiseerd wordt. Het thema van de Nacht van de Militaire Muziek 2024 is Makandra. Dit betekent samen of met elkaar in het Surinaams. Het festival besteedt aandacht aan cultuur uit eigen land en cultuur uit gebieden waar Defensie op vredesmissie is geweest. Met militaire muziek wordt de verbinding gezocht met mensen en culturen. Mediterrane muziek, latin, soul, klassieke en marsmuziek, het is er allemaal. Voor de liefhebbers zal het lastig zijn te moeten kiezen uit het zeer gevarieerde aanbod.

Om koers te houden tussen dertig optredens zijn er vier interesse-routes te volgen: Militaire muziek en verhalen, Klassieke muziek, Nederlandse muziek en Jazz en wereldmuziek.

TWEEDUIZEND MAN

Het muziekfestival trekt zo’n tweeduizend bezoekers per dag. Er staat niet alleen muziek op het programma. Het publiek ontmoet ook Veldheren Mart de Kruif en Peter van Uhm.

De Kruif had de rang van luitenant-generaal in de Koninklijke Landmacht. Van oktober 2011 tot en met maart 2016 was hij commandant Landstrijdkrachten. Hij is sinds 2022 bij het televisieprogramma Vandaag Inside regelmatig te gast als Ruslandkenner.

STRATEGISCH ADVIES

Peter van Uhm was van september 2005 tot en met maart 2008 commandant Landstrijdkrachten. In april 2008 volgde hij Dick Berlijn op als commandant der Strijdkrachten. Zijn termijn eindigde op 28 juni 2012. Na zijn pensionering werd Van Uhm onder meer aangesteld als strategisch adviseur bij de Amsterdamse brandweer. Daarnaast verzorgt hij lezingen en levert hij strategisch advies met betrekking tot crisisbeheersing aan organisaties in nood.

Behalve de ontmoetingen met beide oud-generaals, de klassieke muziek in de Foyer du Trésor of de festivaldrukte in de Big Band Tent met jazz, hiphop en Surinaamse dansmuziek laseko en andere Caraïbische muziek door de Surinaamse legerkapel is het mogelijk enkele storytelling-voorstellingen te bezoeken zoals ‘Vergeten vrouwen in de oorlog’ en ‘195 jaar Garde Grenadiers’.

Tickets: https://www.nmm.nl/nl/muziek/

Jan van Steendelaar
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie