Afbeelding
Eigen foto Provincie Utrecht

Stichtse Vrije School vertegenwoordigt Zeist bij Model European Parliament

10 januari 2024 om 12:29 Politiek

Middelbare scholieren en het Europees Parlement in de provincie Utrecht  09-01-2024 | 16:29 | 

UTRECHT / ZEIST Burgerparticipatie binnen de EU, milieuvriendelijker reizen en opvang van migranten in de EU. Allemaal zaken waar tachtig middelbare scholieren van 9 tot en met 12 januari 2024 mee bezig zijn. Dan vindt het 34ste Model European Parliament plaats in het Huis van de provincie Utrecht. Onder hen leerlingen van de Stichtse Vrije School uit Zeist.

Op vrijdag 12 januari 2024 zijn belangstellenden welkom de debatten hierover bij te wonen in de Statenzaal van het Huis van de Provincie. Dat maakt de provincie Utrecht bekend.


Een burgerberaad om burgerparticipatie in de EU te bevorderen? Hoe moet de EU bedrijven achter sociale media platforms behandelen om mentale gezondheidszorg van jongeren beter te beschermen? Twee van de vele vragen die aan bod komen tijdens het 34ste Model European Parliament. Tachtig leerlingen van negen middelbare scholen uit de provincie Utrecht nemen hier drie dagen lang aan deel. De opening is verzorgd door Mirjam Sterk, gedeputeerde Europa van de provincie Utrecht.


De leerlingen vertegenwoordigen negen landen uit de EU. Zij spelen drie dagen lang het Model European Parliament, een nabootsing van het Europees Parlement. De leerlingen zijn verdeeld in commissies die uiteindelijk met moties moeten komen over verschillende onderwerpen. De twee al eerder genoemde onderwerpen maar ook anderen. Bijvoorbeeld over het maken van deals met ontwikkelingslanden over de opvang van migranten, femicide (vrouwenmoord) binnen de EU, de mogelijkheden om binnen de EU goedkoper en milieuvriendelijker te reizen en de toetreding van Westelijke Balkanlanden tot de EU.
Op vrijdag 12 januari worden de moties gepresenteerd en besproken in de plenaire vergadering. De vergadering is toegankelijk voor alle belangstellenden en vindt in de Statenzaal van het Huis van de Provincie plaats tussen 9.00 tot 16.35 uur, Archimedeslaan 6 in Utrecht. Aanmelden is niet nodig.
Deelnemende scholen zijn:
Broklede, Breukelen
Werkplaats Kindergemeenschap, Bilthoven
Revius, Doorn
Anna van Rijn College, Nieuwegein
Guide de Brès, Amersfoort
Stedelijk Gymnasium, Utrecht
Niftarlake, Maarssen
Stichtse Vrije School, Zeist
Corderius College, Amersfoort

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie