Het joodse monument in het Walkartpark.
Het joodse monument in het Walkartpark. Winfried Leeman - 4 en 5 mei comité ZEist

Zeist herdenkt de Holocaust op zondag 28 januari

19 januari 2024 om 07:08 Achtergrond

ZEIST Op zondag 28 januari van 14.00 tot 15.00 uur is in het gemeentehuis van Zeist een herdenking van de Holocaust. Aanmelden, uiterlijk op 26 januari, stelt de organisatie op prijs en kan per e-mail: mslootweg@hetnet.nl Het gemeentehuis is zondag 28 januari open vanaf 13.30 uur.

In 2022 is in Zeist begonnen met de herdenking van de Holocaust. Omdat concentratiekampAuschwitz op 27 januari 1945 werd bevrijd, werd als datum voor de herdenking gekozen voor de laatste zondag van januari. Dit ook in navolging van de jaarlijkse nationale Auschwitz-herdenking in Amsterdam. 

De aanzet tot lokale herdenking was het verschijnen van een monumentaal herdenkingsboek over joodse onderduikers in Zeist van Gerrit van der Vorst en Heleen bij ‘t Vuur. Daardoor werd duidelijk dat de Jodenvervolging en de Holocaust plaatselijk aanzienlijk meer slachtoffers hadden gemaakt dan voorheen bekend was. Dat was voor het 4 en 5 mei Comité Zeist en de gemeente Zeist reden om herdenking te organiseren, met als doel om het bewustzijn over de Jodenvervolging en de Holocaust levend te houden.

De eerste herdenking werd een besloten bijeenkomst met een beperkt publiek, in verband met mogelijke corona-maatregelen. In 2023 hoefde geen rekening meer gehouden te worden met dergelijke beperkingen. Er kwamen ongeveer 250 mensen samen, wat aangaf dat de herdenking op grote waardering kan rekenen en dat een waardevolle traditie in gang is gezet. Deze traditie zal worden voortgezet met een herdenkingsbijeenkomst op zondag 28 januari, van 14.00 tot 15.00 uur. 

Het programma zal op hoofdlijnen hetzelfde zijn als bij de twee voorgaande bijeenkomsten:

* In het gemeentehuis worden korte voordrachten gehouden door vertegenwoordigers van het organisatiecomité en van de gemeente, door een uitgenodigde spreker en door een jongere. De voordrachten worden telkens afgewisseld met muziek.

* Vervolgens zullen bij het joodse monument in het Walkartpark naast het gemeentehuis kransen en steentjes worden gelegd. De herdenkingsplechtigheid wordt hier besloten met het zeggen van het Kaddisj.

Iedereen is welkom bij de herdenking, maar in verband met de ruimte en voorzieningen wordt aanmelding op prijs gesteld, liefst uiterlijk 26 januari 2024 via mslootweg@hetnet.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie