Afbeelding
Henk Peter Blok

Nieuwjaarsreceptie Ouder-Amstel: ‘Warm afscheid Joyce Langenacker’

10 januari 2024 om 11:05 Politiek

OUDER-AMSTEL “Buiten is het -1,5 graad, binnen is de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Ouder-Amstel, met het afscheid van burgemeester Joyce Langenacker”, zou een bekende en vertrouwde radiostem (Hans Hogedoorn, red.) gezegd kunnen hebben. We gaan deze stem missen. 

In het Weekblad voor Ouder-Amstel staat deze week het verslag van de nieuwjaarsreceptie van die gemeente, een evenement dat tevens de afscheidsreceptie van burgemeester Joyce Langenacker was. Zij komt nu naar Zeist.

De kou van buiten stond in schril contrast met de warmte binnen. En dat is niet verwonderlijk met 225 bezoekers in het gemeentehuis. Gelukkig was de brandweer aanwezig, dus alles bleef binnen de normen. Vanwege het afscheid een bijzondere avond waar veel bewoners uit Waver, Duivendrecht en Ouderkerk en omstreken op af waren gekomen. De enorme rij met mensen werd exact om 20 uur onderbroken voor de nieuwjaars- en afscheidspeech.

In haar speech ging Joyce Langenacker in op nieuwe en oude bakens in de gemeente. “Nieuw, geeft hoop en verwachting, en biedt nieuwe ontmoetingen en nieuwe kansen. Soms hebben we koudwatervrees, hebben we geen ervaring met iets nieuws”. Als voorbeeld noemde ze de opvang van vluchtelingen in de gemeente. “Nieuw voor ons, maar goed om mensen in nood te helpen”. Verder keek ze vooruit naar de ontwikkelingen in Werkstad OverAmstel, het Centrumplan, het Gazellenhuis. Het laatste weer als een vertrouwd baken.

De brandweer knikte goedkeurend bij de aankondiging van een nieuwe brandweerkazerne (Duivendrecht). Zo kwam in haar speech bijna elk domein wel aan de orde. Cultuur, welzijn, onderwijs, zorg en sport, en vooral de mensen actief in dat domein. Mooie van de receptie is dat de vakgenoten elkaar opzoeken en als een soort sportcafé kennis en ervaringen delen. Duidelijk was ze ook dat nog niet alle vragen en actiepunten afgehandeld zijn. Trots was Langenacker op alle vrijwilligers, ondernemers en anderen die een bijdrage leveren aan de leefbaarheid in de gemeenschap. “Jullie zijn het goud van Ouder-Amstel, dat maakt het mogelijk om als gemeente te groeien”. Als voorbeeld benoemde ze een ondernemers Peter en Rolf: “Waarbij de kermis door zijn aderen loopt, als de Amstel door Ouderkerk”.


Een volle zaal. Foto: Henk Peter Blok

WAARDERINGSSPELDEN

Langenacker: “Een kleine gemeente die dankzij deze mensen tot grootste zaken in staat is”. Om hier kracht aan te geven mocht ze maar liefst vier Waarderingsspelden namens de gemeente uitreiken. De eerste voor de speld was Frits Zeinstra, één van de vrijwilligers achter het jaarlijkse Waverfeest. Als tweede kwam op het podium Mien van den Toorn-Kok (vrijwilliger Coherente). “Een duizendpoot in het Dienstencentrum”, aldus Joyce. Derde voor een speld was Margriet Berger: “Een veelzijdige vrijwilliger, o.a. voor opvang van Ajax-spelers”. De laatste vrijwilliger die gewaardeerd werd was Truus Notermans (Coherente). “Truus is ruim tien jaar betrokken bij het Repair Café in de Bindelwijk”. Truus zelf deed een oproep aan de aanwezigen uit Duivendrecht om in dit dorp een Repair Café te starten.

TOAST

De nieuwjaarsspeech werd afgesloten met een onvervalste toast. Waarna de helft van de aanwezigen weer terugging in de rij om afscheid te nemen van Joyce Langenacker en de andere helft genoot van het muzikale trio: Margarita, Lars en Filip, door een omstander gemakshalve ‘Trio Bauer’ genoemd. Uiteraard waren ook wethouders Koek-Baks en Frequin aanwezig voor de beste wensen. En links en rechts bekende gezichten als Barbara de Reijke (Blaricum), Dirk de Jager (gaat zijn deskundigheid t.a.v. fietsinfrastructuur in Turkije en India inzetten). 

Waarnemend voorzitter van de gemeenteraad Jacques Bos wist te melden dat zeer binnenkort een interim-burgemeester wordt verwacht. De procedure voor een nieuwe burgemeester loopt. Maar dit was de avond van de vertrekkende burgemeester, Joyce Langenacker, op weg naar Zeist en de Zeister bossen, we gaan haar missen.

Henk Peter Blok


Burgemeester Joyce Langenacker tijdens haar nieuwjaarsspeech. Foto: Henk Peter Blok

De vrijwilligers die de waarderingsspelden kregen uit handen van vertrekkend burgemeester Joyce Langenacker.
Muzikale omlijsting.
De vrijwilligers van de
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie