Parkeren in de garage in plaats van op straat helpt de parkeerdruk in het centrum te ontlasten.
Parkeren in de garage in plaats van op straat helpt de parkeerdruk in het centrum te ontlasten. René Borkent

SP Zeist: ,Maak parkeren voor tweede auto duurder’; steun VVD ‘onder voorwaarden’

12 januari 2024 om 07:35 Politiek

ZEIST Een bijzondere samenwerking tekende zich af, afgelopen donderdag in het debat van de gemeenteraad van Zeist, over de Parkeernota: SP en VVD pleitten allebei voor het flink duurder maken van het parkeren van de tweede auto op straat in de eigen buurt. 

Op die manier moet het gemakkelijk worden voor iedereen om in ieder geval voor de ‘’eerste auto’’ een parkeerplek dicht bij huis te vinden in en rond het centrum van Zeist. 

De VVD stelt wel een aantal voorwaarden voordat zo’n maatregel in werking zou treden. Het zou wat de VVD betreft alleen moeten gelden in straten waar mensen op een wachtlijst (komen te) staan voor een eerste parkeervergunning. Dat is bijvoorbeeld het geval in Lommerlust. 

Bovendien zouden de mensen die een tweede vergunning aanvragen een fikse korting moeten krijgen op een plek in de parkeergarages. Zij zouden dan geen 400 euro betalen, zoals het college voorstelt, maar bijvoorbeeld 100 of 150 euro per jaar. ,,De garages staan nu immers een groot gedeelte van de dag leeg’’, stelt VVD-raadslid Timo Bachrin. 

David Tompot (SP) wil in ieder geval het aanvragen van een tweede parkeervergunning ontmoedigen. Hij vroeg de wethouder om harde cijfers: hoeveel huishoudens in Zeist hebben een tweede auto? En groeit dat aantal? Of niet? 


SPORTSCHOLEN

Wethouder Catsburg voorzag wel een probleem: als te veel Zeistenaren hun (tweede) auto in de parkeergarages gaan zetten is er geen ruimte meer voor auto’s van bezoekers aan Zeist. Catsburg gaf zelf aan dat hij verwacht dat de parkeerdruk in het centrum op de lange termijn zal afnemen. De verwachting is dat het aantal winkels verder afneemt en ook is er dan naar verwachting minder horeca dan nu. 

In de laatste jaren is er een ander soort autoparkeerder gekomen in de avonduren; supermarkten zijn langer open en er hebben zich een aantal sportscholen gevestigd in het centrum van Zeist. Daarom wil het college van burgemeester en wethouders de tijden waarop het parkeren in het centrum geregeld is, via betaling, uitbreiden tot 21.00 uur. Het CDA liet weten nog niet overtuigd te zijn van de noodzaak van deze maatregel.

ONDERZOEK

De meeste partijen kunnen zich wel vinden in de richting die de Parkeernota inslaat. Dat geldt zeker niet voor Nieuw Democratisch Zeist. Jan Bredius  van NDZ noemde de nota ‘’aanbodgericht, niet vraaggericht’’. Hij vindt dat er veel te weinig concrete gegevens zijn waarop de aannames in de nota zijn gebaseerd. Hij wil dan ook eerst meer onderzoek voordat de raad akkoord gaat met een plan. 

Wat betreft het vergunningparkeren in de randgebieden van het centrum zei Catsburg: ,,We gaan met de buurten kijken waar we het gaan invoeren. En waar we kunnen versnellen, zullen we versnellen.’’

Over twee jaar komt er wat het college betreft een groot onderzoek naar de effecten van de maatregelen. Maar Catsburg zegde toe dat bepaalde zaken die eerder aandacht vragen ook eerder aandacht kunnen krijgen. 

René Borkent
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie