Het viaduct Kampweg is de startplaats van de tweewekelijkse schoonmaakactie in het dorp door bewoners van het asielzoekerscentrum.
Het viaduct Kampweg is de startplaats van de tweewekelijkse schoonmaakactie in het dorp door bewoners van het asielzoekerscentrum. Eempers

Bewoners Kamp van Zeist op pad met vuilniszak

24 januari 2024 om 14:30 Maatschappelijk

SOESTERBERG Ze halen vaak niet eens de kruising met de Banningstraat. Zoveel vuil ligt er langs de Kampweg en in de zijstraten ervan in Soesterberg. Het zijn dus maar kleine rondjes die de tijdelijke bewoners van het asielzoekerscentrum op Kamp van Zeist sinds november maken. Dan is het genoeg geweest. Eén keer in de twee weken trekken ze het oranje hesje aan met de tekst ,,Ik hou de buurt schoon. U ook?”

Ze doen dit op initiatief van de Stichting Van Afval naar Grondstof (VAnG). Bestuurslid William Faber begeleidt de groep van zo’n tien vrijwilligers. Onder hen één Soesterberger: Jaro Camphuijsen uit de wijk Apollo. Toen VAnG met acties in Soesterberg begon en om medewerking van de inwoners vroeg, meldde hij zich aan. Hij loopt nu elke keer met de azc-ers mee.

NUTTIG

Als hij zijn kinderen naar school brengt, ziet hij onderweg waar op straat, in bermen en struiken het meeste zwerfvuil ligt. Dat wordt dan de route die de schoonmakers met de mechanische grijparm (de streetmaster) en een vuilniszak maken. Ze zijn anderhalf uur in de weer voordat het vuil op Kamp van Zeist enigszins gescheiden wordt. Statiegeldflesjes -en blikjes bijvoorbeeld worden eruit gehaald. De opbrengst mogen de mensen zelf verdelen.

Camphuijsen vindt het nuttig werk en zou graag willen dat meer mensen meedoen. Bestuurslid Faber van VAnG is het met hem eens: hoe groter de groep, des te meer straten kunnen worden schoongemaakt. ,,De mensen die meedoen vinden het fijn om iets te kunnen doen. Tweederde van de groep doet elke keer mee. Het is nu echt een vast groepje aan ’t worden,” zegt Faber. 

Eén vaste deelnemer moet noodgedwongen een paar weken verstek laten gaan, een leraar wiskunde uit Syrië. Hij heeft bij een potje voetbal een voet gebroken. Zijn afwezigheid is extra jammer omdat hij een van de weinigen is die al behoorlijk Nederlands spreekt en hij zijn best doet om de taalbarrière enigszins te doorbreken.

TAAL 

De taal is wel een probleem. Behalve een enkele Afrikaan die Engels spreekt, spreken de meesten Arabisch. Daardoor is contact soms moeilijk. ,,Toch is het gezellig,” zegt Faber. ,,Na afloop drinken we samen koffie. Je krijgt dan allerlei achtergrondverhalen te horen. Sommige zijn vreselijk, maar allemaal zijn ze interessant.” 

Om te kunnen communiceren, gebruiken ze Google translate. Daardoor leren degenen die dat willen ook een beetje Nederlands. Daarin krijgen ze ook één keer in de week les, al durven ze voor de buitenwereld nog niet echt Nederlandse woorden te gebruiken. Camphuijsen: ,,Maar toen ik vanmorgen aankwam, kreeg ik wel ‘gelukkig nieuwjaar’ te horen.”

INITIATIEF

De mensen uit het AZC zijn in november met de schoonmaakactie begonnen op initiatief van Faber. Hij was bij de door Rob Kleinegris in Soest in 2014 opgerichte stichting betrokken geraakt tot hij deze nomineerde voor de ‘duurzame 100’, een actie van dagblad Trouw. 

In vervolg daarop leek het hem een goed idee om de mensen in het asielzoekerscentrum iets te laten doen, een beetje structuur in hun verblijf in het AZC te brengen ,,en ze ook een beetje zichtbaar te maken in Soesterberg.” Hij nam contact op met Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) om te kijken of dit gerealiseerd kon worden. Sindsdien zorgen de AZC-ers met regelmaat voor het afvalvrij maken van een deel van het dorp. Het zou nog schoner worden als ook meer inwoners zouden meedoen. Vrijdagmorgen 26 januari voor ’t eerst weer, bij het viaduct Kampweg.

Jan van Steendelaar
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie