Ida Gerhardt (r) en Pieta van Beek (l)
Ida Gerhardt (r) en Pieta van Beek (l) Hans Werkman

Lezing over Ida Gerhardt: ‘Stormen en onweren trekken wij aan’

18 januari 2024 om 14:15 Evenementen

ZEIST Donderdagmiddag 25 januari houdt Pieta van Beek een lezing over Ida Gerhardt in het Torenlaan Theater. Deze lezing op de jaarlijkse Gedichtendag is een gezamenlijk in initiatief van ASZ en Literair Zeist. 

De middag vindt plaats in het Torenlaan Theater, Torenlaan 38 in Zeist en begint om 14.30 uur. De zaal is open vanaf 14.00 uur. Kosten: € 6,00 excl. consumpties.  Aanmelden en betalen online: www.seniorenzeist.nl. Geen internet? Kaartje kopen kan elke dinsdagmiddag van 15.00 tot 16.00 uur in het Torenlaan Theater bij Emmie. U wordt geïnformeerd als een lezing is volgeboekt of niet doorgaat.

BRIEVEN VAN OVERZEE

Tussen de classica en dichter Ida Gerhardt (Eefde) en Pieta van Beek (Kaapstad, Stellenbosch) vlogen jarenlang brieven over en weer. Deze ‘Brieven van overzee’  verschenen in 2001 en zagen  in 2013 opnieuw het licht. Thema’s zijn jeugd en ouderdom, schrijven en studie, school en universiteit, misdaad en molest, natuur en het verval van natuur, rechtvaardigheid en apartheid, opvoeding en onderwijs, liefde en huwelijk, en de tweeling Thomas en Brandaan. Kortom: over het leven in den vreemde en het leven onder vreemden. Soms waren er onvergetelijke ontmoetingen en gingen er geschenken over tafel als zeepaardjes en schelpen, foto’s, boeken, een Erooslepel en een Hovenier van Rembrandt in wit en zwart. 

In haar lezing staat niet alleen deze correspondentie centraal, maar ook enkele andere onbekende brief- en kaartcorrespondenties. Ze verhelderen haar leven en werk.  

Dr. Pieta van Beek is Research Fellow Stellenbosch University, Associate   Researcher Utrecht University en Fellow Vrije Universiteit Amsterdam. 

Meer informatie: www.literairzeist.nl of www.seniorenzeist.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie