Logo nieuwsbode-zeist.nl


Op vakantie binnenkort? Lees de 7 tips om een inbraak te voorkomen. FOTO: Nationale Inbraakpreventie Weken.
Op vakantie binnenkort? Lees de 7 tips om een inbraak te voorkomen. FOTO: Nationale Inbraakpreventie Weken. (Foto: St. Nationale Inbraakpreventie Weken.)

7 tips om inbraak te voorkomen

Maak
het inbrekers
nooit
makkelijk!

Van de redactie.

“Als je met mensen praat over de kans dat er bij hen wordt ingebroken, hoor je vaak dat ze denken dat die kans heel erg klein is, ‘omdat er bij hen toch niks te halen valt’. Ze denken zo, omdat ze misschien geen dure sierraden, kunst of laptops in huis hebben. Maar zo denkt een inbreker niet”, zegt Coen Staal, voorzitter van de Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW).

De afgelopen maanden zijn veel mensen ook overdag thuis geweest, dus is het aantal inbraken vergeleken met vorig jaar met tientallen procenten, in april zelfs met de helft, afgenomen. Omdat een inbreker altijd de zwakste plekken kiest, zijn nu schuren en kelderboxen het doelwit; in die maanden is daar veel vaker ingebroken, volgens de politie: +7%.
Staal: “En nu de vakanties weer voor de deur staan, ziet de inbreker zijn kans schoon om een inhaalslag te maken. Als hij constateert dat men niet thuis is, en hij kan makkelijk binnenkomen, probeert hij gewoon of er iets van zijn gading in dat huis te vinden is.”

Signalen

Waar let een inbreker dan op? Bijvoorbeeld op stapels post en kranten die zichtbaar op de deurmat liggen. Of buren die ze keurig gesorteerd in het zicht op tafel leggen. ’s Avonds branden er helemaal geen, of maar 1 of 2 lampjes in de woonkamer en de lamellen of gordijnen zijn ook overdag potdicht. Er staat dagen achtereen geen auto op de oprit. Allemaal signalen waaraan de inbreker kan herkennen dat iemand op vakantie is.
En wat te denken van een briefje op de deur: Wij zijn een paar dagen weg. Zo’n briefje wordt nu waarschijnlijk niet meer bij de voordeur opgehangen, maar het huis duidelijk onbewoond achterlaten, is voor een oplettende inbreker ongeveer hetzelfde als dat briefje.
De inbreker slaat het meest zijn slag bij de achterdeur of via het (keuken)raam. Onderzoek onderzoek onder 698 huishoudens in maart 2020 wijst uit dat maar liefst 30% van de achterdeuren een zodanig slecht slot of beslag heeft, dat een inbreker met eenvoudig gereedschap binnen 1 à 2 minuten binnen is.

Goed verzekerd...

De 2e aanname, naast ‘mij gebeurt niks’, is de gedachte dat men ‘goed verzekerd’ is. Maar dekt de verzekering wel alle schade? Want soms zijn spullen onvervangbaar, denk maar aan de armband van oma of de oude laptop met alle foto’s van de (klein)kinderen! En het zal maar gebeuren: teruggeroepen worden van het vakantieadres omdat er is ingebroken.
Toch is dat allemaal niet het meest nare dat slachtoffers van een inbraak zeggen te ervaren. Staal: “Wat men vaak onderschat zijn de emotionele gevolgen van een inbraak.”
Bijna driekwart van de slachtoffers van een inbraak of poging daartoe zegt de emotionele gevolgen van de inbraak(poging) flink te hebben onderschat en nog maandenlang nare gevolgen te hebben ondervonden. Staal hierover: “Je moet dan denken aan slaap­problemen als niet goed in slaap kunnen komen, onrustig slapen, nachtmerries of bij elk geluidje wakker worden. Maar ook overdag... Denk dan aan angst om thuis te komen, schrikken van een vreemd geluid of nerveus en neerslachtig zijn.”

7 tips

Maak het inbrekers nooit makkelijk, vooral niet tijdens je vakantie. Om straks met een gerust gevoel op vakantie te gaan of een paar daagjes weg, volgende 7 eenvoudige tips:

1. Download de InbraakPreventieCheck-app in de Appstore of via Google Play (zoek op 'stop inbraak'). De app leidt de gebruiker in eenvoudige stappen op de mobiel door de verschillende ruimtes in het huis om te checken hoe goed het beveiligd is tegen inbraak.
2. Check de kwaliteit van de sloten. Plaats eventueel een nieuw gecertificeerd beslag of slot op de (achter)deur vóór het vertrek. Of plaats goedgekeurde raamboompjes op het keukenraam. Erg veel geld hoeft dat niet te kosten.
3. Zet een tijdschakelaar op alle lampen die normaliter ’s avonds aan zijn en stel ze in op verschillende tijdstippen. Laat de lamp in de slaapkamer nog een kwartiertje aan nadat alle lampen in de woonkamer zijn uitgegaan. Er zijn tegenwoordig ook handige lampen die met een app te bedienen zijn, ook voor (plafond)lampen waar een tijdschakelaar niet geplaatst kan worden.
4. Wanneer het de gewoonte is de lamellen of gordijnen van de woonkamer veelal helemaal dicht te doen bij het slapengaan, verander dan die gewoonte een paar weken vóór vertrek op vakantie. Want overdag de lamellen potdicht laten lokt aandacht van inbrekers uit. Laat ze overdag én ’s avonds half open zodanig dat iemand wel naar binnen kan kijken, maar daarbij geen zicht heeft op de hele kamer. Kijkt een inbreker naar binnen, dan kan hij niet de woonkamer overzien. En als hij regelmatig langsloopt ziet hij geen verschil tussen overdag en ’s nachts.
5. Ruim de woonkamer en keuken niet perfect netjes op. Laat juist een kopje op tafel staan of wat afwas op het aanrecht. En een krant of open boek, alsof iemand zo weer verder kan gaan met lezen.
6. Plak (tijdelijk) een nee/nee sticker op jde brievenbus om overtollige reclamepost te voorkomen of vraag iemand om de brievenbus/deurmat regelmatig te legen. Of plak het raam in de voordeur af met zwart karton, zodat een inbreker de stapels post niet ziet liggen.
7. Vraag een van de buren om een oogje in het zeil te houden, niet alleen om de plantjes water te geven, en de gordijnen of lamellen overdag te openen en ’s avonds te sluiten, maar ook om de post uit het zicht te halen. In Whatsapp-groepen zijn thuisblijvers extra alert, dus het zich aansluiten bij zo'n groep in de buurt is wijs. (www.wabp.nl)

Meer informatie:

www.inbraakmislukt.nl.

Meer berichten